Saturday, April 12, 2014

Juha z janežem in krebuljico


Za dve osebi potrebujemo
- 1 srednje velik ali manjši janež (koromač)
- ½ manjšega pora ali polovico čebule
- ½ zelenjavne jušna kocka
- 2 krompirja, srednje velika
- par veljic krebuljice
- oljčno olje
- sol, poper in kumino

Še ena preprosta juha za vegane in veganke brez časa.

Priprava:
• Na žlici olja popražimo grobo sesekljan por ali čebulo. Rahlo posolimo in pokrito dušimo do mehkega (kakšnih 5 minut). 
• Medtem narežemo janež in ga dodamo zmehčanemu poru ter ga skupaj dušimo. 
• Olupimo in na majhne kocke narežemo še krompir, ki ga prav tako dodamo poru in janežu. Pokrito skupaj dušimo še kakšnih 5 minut. 
• Zalijemo z okoli pol litra vode, dodamo polovico jušne kocke, ščepec ali dva kumine ter pokrito kuhamo 20 minut. Poskusimo, če je krompir že mehak in ga s kuhalnico stisnemo ob stene posode, tako da bo juha bolj kremasta. Če želimo zelo kremno juho, uporabimo palični mešalnik in dodamo par žlic rastlinske smetane. 
• Na koncu dodamo še par vejic nasekljane krebuljice. Ta ima janežu podoben vonj, zato lepo dopolni to aromatično janeževo juho.

No comments:

Post a Comment