Saturday, April 19, 2014

Čokoladno - arašidove rezine


Za 12-16 rezin potrebujemo:

• za biskvit
- 150 g gladke moke
- 80 g ovsene moke (lahko tudi zmletih ovsenih kosmičev)
- 50 g kakava v prahu
- 50 g veganske margarine
- 50 g sladkorja
- 250 ml ovsenega mleka (lahko tudi drugega rastlinskega mleka)
- čajno žličko vanilijeve paste (ali prahu ali esence)
- čajno žličko pecilnega praška

• za arašidovo plast
- 120 g arašidovega masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 4 ali 5 žlic ovsenega (ali drugega rastlinskega) mleka

• za čokoladni preliv
- 50 ml ovsenega (ali drugega rastlinskega) mleka
- 125 g veganske temne ali jedilne čokolade

Priprava:
• Najprej se lotimo priprave biskvita. Zmešamo sladkor in margarino, dodamo vanilijo in ovseno mleko ter ponovno dobro premešamo. V drugi posodi premešamo moko, kakav in pecilni prašek, nato pa med mešanjem dolijemo mokre sestavine in mešamo, da dobimo gladko zmes. 
• Maso za biskvit prelijemo v srednje velik pekač (če ni neoprijemljiv, ga predhodno namažemo z margarino) in postavimo v pečico, segreto na 180ºC. Pečemo 20 - 25 minut (oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit in izvlečemo, suh).
• Ko se biskvit dodobra ohladi, nu posnamemo vrhnji sloj, da dobimo ravno podlago za naslednjo, arašidovo plast.
• Za arašidovo plast v skodelici odmerimo arašidovo maslo in sladkor ter z vilicami mešamo, da dobimo gladko zmes. Po potrebi dodamo nekaj žlic ovsenega mleka. Maso namažemo na biskvit ter vse skupaj za pol ure postavimo v hladilnik.
• Nazadnje pripravimo še čokoladni ganache za preliv. V manjšo kozico natočimo za prst ali dva vode in jo segrejemo do vretja. Čokolado nalomimo na koščke in stresemo v skodelico, ki naj bo dovolj velika, da jo lahko postavimo na kozico. Tako bo para stopila čokolado brez bojazni, da bi se le-ta zažgala. Vse dokler čokolada ni popolnoma raztopljena, ves čas počasi mešami.
• Ko se ganache nekoliko ohladi, ga prelijemo po arašidovi plasti in s spatulo (ali večjo žlico) enakomerno razmažemo. Zadostno ohlajeno sladico ponovno za pol ure postavimo v hladilnik.
• Sladico naposled razrežemo z vročim nožem (nož namočimo v vročo vodo, obrišemo, naredimo rez - in postopek ponavljamo, dokler je potrebno).


No comments:

Post a Comment