Saturday, December 28, 2013

Rulada z marmelado


Za 8 oseb potrebujemo:
- 1 2/3 skodelice pšenične večnamenske moke
- 1 skodelico sojinega mleka
- 1 dcl olja ali stopljene margarine
- 2/3 skodelice sladkorja
- 1 žlico jabolčnega kisa (ali limoninega soka)
- 2 žlici škroba
- 1 čajno žličko pecilnega praška ali vinskega kamna
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
-  ščepec soli
- vanilijo v prahu, pasti ali vanilijev sladkor
- nastrgano lupino polovice bio limone
- 2/3 skodelice marmelade (jagode, gozdni sadeži, maline...) ali prosto po domišljiji

Priprava:
• Začnemo tako, da zmešamo kis in sojino mleko ter prižgemo pečico na 200°C. Uporabimo pekač običajne velikosti (okoli 40 x 40 cm), ki ga obložimo s papirjem za peko (naj se lepo prilega dnu pekača, da bo testo čimbolj enakomerne debeline).
• Dobro zmešamo vse suhe sestavine in limonino lupino. Sladkor je dobro pred uporabo zmleti v mlinčku ali pa uporabiti sladkor v prahu, saj se drugače ne bo stopil. 
• Dodamo skisano mleko in olje ter zmešamo le toliko, da bo vse združeno. 
• Prelijemo v pekač, poravnamo na enakomerno debelino in postavimo v pečico. Pečeno bo v okoli 15 minutah. Poskusimo že kakšno minuto prej z zobotrebcem, saj želimo testo ravno pečeno, da se bo lahko zvijalo.
• Pečeno testo obrnemo na čisto (neodišavljeno s praškom ali mehčalcem) kuhinjsko krpo, ki smo jo potresli ali s sladkorjem, mletimi mandlji, kokosom oziroma čim drugim; bistveno je, da se nam testo ne bo prijelo na krpo. Testu počasi odstranimo papir za peko, ga enakomerno premažemo z marmelado (spustimo le dva centimetra ob robu, kjer bomo začeli zvijati) in še toplo počasi tesno zvijemo. Pustimo, da se ohladi in postavimo v hladilnik, zavito v aluminijasto folijo.

• Če želimo rulado napolniti z namazom, ki bi se lahko topil (čokoladni namazi, kreme na osnovi margarine…), potem rolado zvijemo še vročo brez polnila. Razvijemo in pustimo, da se ohladi. Takrat namažemo in ponovno zvijemo.

No comments:

Post a Comment