Wednesday, October 29, 2014

Curyjeva rižota z gobami in pečeno bučo


Potrebujemo:
- 1 čebulo, drobno sesekljano
- 1 strok česna, tanko nalistan
- 1 skodelico* riža arborio (ali drugega za rižote primernega riža)
- približno 5 skodelic vroče jušne osnove
- polovico srednje velike hokaido buče (1/3 tega narežemo na večje kose, preostanek pa na manjše kocke)
- 250 g gob, narezanih na srednje debele rezine
- 1 skodelico kuhanega in odcejenega graha
- 1/2 žličke zelišč (timijan, rožmarin, bazilika)
- 1/4 žličke paprike v prahu
- 1/4 žličke curryja v prahu
- sol in poper po okusu
- nekaj žlic oljčnega olja
- 1 žlico soka limone (po okusu več)

Priprava:
• Pri kuhanju rižote je pripravno, da imamo že pred začetkom vse sestavine vnaprej očiščene, narezane in pripravljene, saj bomo potem imeli polne dela z mešanjem in pripravo posameznih elementov rižote. Priporočamo, da si recept preberete vnaprej, da si lahko porazdelite opravila in načrtujete posamezne korake.
• Bučni pire: 1/3 buče (tisti del, ki je na večjih kosih) prelijemo z nekoliko vode (ali čiste zelenjavne juhe) in v kozici pokuhamo, dokler se ne zmehča. Odstavimo in s paličnim mešalnikom zmeljemo v tekoči pire.
• Pečena buča: preostali 2/3 buče narežemo na kocke ter jih dobro premešamo z žlico oljčnega olja, soljo in poprom (po okusu lahko dodamo še nekaj zelišč). Premestimo v manjši pekač in pečemo v pečici na 200°C približno 15 min oz. do mehkega. Pečeno bučo bomo ob koncu kuhanja skupaj z grahom vmešali v rižoto. 
• Gobe: dobro segrejemo ponev, dodamo 1-2 žlici oljčnega olja in narezane gobe. Solimo in dodamo limonin sok, popramo in popečemo. Gobe pripravimo čim bližje koncu kuhanja rižote, da jih lahko takoj serviramo čez postreženo rižoto.
• Rižota: V večjo, težjo kozico najprej dodamo 2 žlici oljčnega olja in na nizkem ognju pražimo čebulo s ščepcem soli dobrih 10 minut, nato dodamo 1/4 skodelice jušne osnove in še naprej pražimo, da vsa tekočina povre. Nato dodamo riž in na srednjem ognju mešamo, dokler robovi zrn ne posteklenijo. Takrat dodamo nalistan česen, zelišča in začimbe (paprika, curry, poper, sol) in premešamo, da zadiši (približno 1 min). 
Nato dodamo prvo skodelico jušne osnove, ki bo med mešanjem izparela. Sledi bučni pire (približno 3/4 skodelice). Ko tudi ta povre, spet dodamo skodelico jušne osnove in to ponavljamo 20-30 min - dokler nismo porabili skoraj vse jušne osnove in se je riž zmehčal. Vmešamo grah in pečeno bučo ter postrežemo s popečenimi gobicami. 


*1 skodelica = 240 ml


No comments:

Post a Comment