Wednesday, November 20, 2013

Ratatouille


Ratatouille je klasična južnofrancoska jed, ob kateri se bodo sline pocedile tudi tistim, ki nad jajčevci in bučkami navadno niso prav posebej navdušeni. Nekateri zatrjujejo, da je ratatouille pravi le z baziliko, drugi prisegajo na peteršilj in pehtran, spet tretji na provansalska zelišča. Mnenja se delijo tudi pri načinu priprave: ga dušimo na štedilniku ali v pečici? Mi smo ga pripravili na štedilniku in s peteršiljem, vam pa predlagamo, da se poigrate z različnimi kombinacijami zelišč in odkrijete, kaj vam najbolj ugaja.

Za 3-4 osebe ptrebujemo:
- 3 srednje velike bučke
- 2 majhna ali 1 velik jajčevec
- 3 velike paradižnike
- 1 čebulo
- 1 veliko rumeno ali rdečo papriko
- 2 stroka česna
- šopek peteršilja
- 1 lovorjev list
- pol žličke rjavega sladkorja
- 2 ali 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper

Priprava:
• Najprej olupimo jajčevec, ga narežemo na približno 15mm velike koščke, posolimo, in damo na stran. Če je mogoče, naj počiva vsaj 30 minut.
• Bučke narežemo na 15-20 mm široke kolobarje (če so bučke velike, jih lahko najprej vzdolžno prerežemo na pol). Na žlici oljčnega olja jih na visoki temperaturi z obeh strani popečemo, nato pa stresemo na krožnik ali v večjo skodelico in postavimo na stran.
• Sedaj gredo v ponev jajčevci in na kose narezana paprika. Med pečenjem večkrat pomešamo. Preden paprika preveč počrni in dokler so koščki jajčevca še čvrsti, tudi to stresemo iz ponve in postavimo na stran.
• Med pečenjem bučk, jajčevcev in paprike olupimo paradižnik: v kožico vsakega paradižnika zarežemo križec, nato paradižnik za pol minutr potopimo v vrelo vodo. Ko ga vzamemo iz kropa, bomo kožico z lahkoto odstranili.
• Sedaj v večjem loncu na žlici oljčnega olja popražimo nasekljano čebulo, da porumeni. Dodamo strt ali drobno nasekljan česen in pražimo približno eno minuto. 
• V lonec dodamo prej popečeno zelenjavo, na koščke narezan paradižnik, lovorjev list in sladkor. Nežno pomešamo, nato na nizki temperaturi kuhamo 30 minut.
• Malo pred koncem kuhanja vmešamo nasekljan peteršilj in popramo po okusu.
• Postrežemo z rižem, lahko pa tudi s testeninami, krompirjem ali kosom kruha.

Ratatouille je ena tistih jedi, ki ne izgubijo na okusu, če jih pogrejemo in jemo še naslednji dan. 

No comments:

Post a Comment