Wednesday, November 6, 2013

Baba ghanoush


Za 2 - 4 osebe potrebujemo:
- 3 večje jajčevce
- žlico tahinija
- tri žlice oljčnega olja
- strok česna, stisnjenega
- kumin (ne kumine)
- limonin sok
- sol in poper

Priprava:
• Jajčevcem odrežemo tiste dele peclja, ki štrlijo preveč stran, večino pa pustimo. Jajčevce nekajkrat prebodemo z vlilicami, da bo lahko vlaga uhajala iz njih, ko se bodo pekli. 
• V pečici, ki je ni potrebno predogreti, jih pečemo pri 220°C kakšne pol ure oziroma toliko časa, da postanejo povsem mehki in iz njih kaplja. Po tem jih prestavimo višje, pod žar v pečici, in jih tako pečemo še 10 minut na vsaki strani, da se koža nekoliko zažge.  
Nato jajčevce iz pečice hitro predenemo v zaprto posodo za toliko časa, da se malce ohladijo. Potem jih olupimo, ob čimer nam ni potrebno biti zelo natančni, saj koščki lupine ne bodo skazili končnega izdelka, kar pa ne velja za večje peške (velike so tako kot pri papriki). Nekateri jajčevci imajo več pešk kot drugi. Ponavadi se držijo skupaj v grozdih in jih ni težko odstraniti.
• Tako smo dobili zelo mehko meso pečenih jajčevcev, ki ga z nožem drobno narežemo. Namaz naredimo preprosto tako, da meso jajčevcev zmešamo z vsemi preostalimi sestavinami. Prvič naredimo po receptu, potem pa prilagajamo lastnemu okusu.
Nasvet: da ne razmetavamo z energijo, je baba ghanoush smotrno delati takrat, ko imamo v pečici še kaj drugega, ali pa spečemo več jajčevcev naenkrat in pečeno meso jajčevcev shranimo v zmrzovalniku.

No comments:

Post a Comment