Saturday, October 26, 2013

Jabolčni zavitek


Potrebujemo:
- 300 g testa za zavitke*
- 1 kg jabolk (lahko tudi kakšnih 200g več)
- 2 izravnani žlici mletega cimeta
- 50 g sladkorja
- 2 vrečici (10 g) vanilijevega sladkorja
in po želji še pest ali dve rozin

Priprava:
• Jabolka olupimo in naribamo. Dodamo sladkor, vanilijev sladkor in cimet in dobro premešamo. Po želji dodamo še rozine.
• Testo razdelimo na 2 dela, če imamo raje debelejši zavitek, oziroma na 3 dele, če imamo raje tanjšega (v tem receptu smo testo razdelili na dva dela).
• Za vsak zavitek testo razprostremo na papirju za peko ali na kuhinjski krpi in po tretjini, največ polovici površine testa porazdelimo jabolka kot je prikazano na sliki.
• Začetni del testa zapognemo čez jabolčni nadev, potem pa z dvigovanjem papirja za peko (ali kuhinjske krpe) zavijamo, dokler ne zmanjka testa (glej sliko).
• Zavitek previdno prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko (ali pomaščen). Konce zavitke zapognemo. Ponovimo še s preostalim delom sestavin in drugi zavitek položimo poleg prvega.
• Pekač postavimo v pečico, segreto na 200ºC. Po 15 minutah temperaturo znižamo na 160ºC in pečemo še 30 do 40 minut oziroma tako dolgo, da je zavitek zlatorjavo zapečen.


*večina testa za zavitke, ki je na voljo v trgovinah, je veganskega. Preverimo sestavine, da se prepričamo, da testo ne vsebuje mlečnih izdelkov ali jajc. 

1 comment: