Friday, December 30, 2016

Biskvitna torta z belo čokolado


Potrebujemo:
• za biskvit
- 300 g gladke moke
- 2 izravnani čajni žlički (cca 5g) pecilnega praška
- 1 izravnano čajno žličko (cca 3g) sode bikarbone  
- 2 zvrhani čajni žlički (cca 15 g) koruznega škroba
- 80 ml sončničnega olja
- 4 dcl nesladkanega sojinega mleka
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 100 g sladkorja
- 1 vrečico (10-12 g) vanilijevega sladkorja
- ščepec soli

• za polnilo
- 2 žlici malinovega (ali drugega) sirupa
- 3 žlice vode
- 6 žlic malinove (ali druge) marmelade

• za premaz
- 100 g veganske bele čokolade
- 3 ali 4 žlice sojine smetane
- 1 žlico malinovega (ali drugega) sirupa


Priprava:
1.) Biskvit.
• Odmerimo 4 dcl sojinega mleka, dodamo žlico kisa in pomešamo. Pošakamo nekaj minut, da se mešanica zgosti.
• V posodo za mešanje presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, ščepec soli in koruzni škrob. Dodamo sladkor in vanilijev sladkor in pomešamo.


• V moko na sredi naredimo jamico, in prilijemo sojino mleko in olje. Z ročnim mešalnikom zmešamo v gladko maso.


• Maso enakomerno porazdelimo med dva pekača. Postavimo v pečico, segreto na 180ºC.


• Pečemo 25 minut. Na polovici časa pečenja zgornji in spodnji pekač zamenjamo. Ker je testo tanko, se med pečenjem na njem lahko pojavi kakšen mehur. V tem primeru ga preluknjamo z zobotrebcem. Pazimo, da je kuhinja dovolj topla, da se testo med jemanjem iz pečice ne “prehladi”.

2.) Polnilo.
• Ohlajen biskvit počez prerežemo na pol, tako da dobimo 4 plasti. Zložimo jih eno na drugo in z nožem odrežemo robove, da bodo ravni.


• Plasti bomo natopili z mešanico sirupa in vode.
• Spodnje tri plasti napikamo z vilicami z zgornje strani, vrhnjo plast pa s spodnje. Kjer so napikane, jih natopimo s sirupom. Preden plasti ponovno sestavimo, vsako plast (razen vrhnje) premažemo z marmelado.


• Če je le mogoče, naj pecivo, preden ga premažemo in postrežemo, čez noč počiva v hladilniku.

3.) Premaz.
• Nad paro v sojini smetani stopimo ploščico bele čokolade. Tekoča bo najbrž spremenila barvo in postala rumeno-rjava a brez skrbi, strjena bo spet svetlejša.


• Ko se zmes nekoliko ohladi (a je še vedno tekoča), z njo premažemo torto. Na vrhu s sirupom narišemo črte, preko katerih povlečemo zobotrebec (izmenično v levo in desno stran)
• Pred serviranjem počakamo, da se premaz ohladi in strdi.


No comments:

Post a Comment