Thursday, March 24, 2016

Makova potica s čokolado


Potrebujemo:

• za testo:
- 400 g gladke moke
- 400 g ostre moke
- 1/4 čajne žličke soli
- naribano lupinico dveh bio limon
- 15 g suhega (ali 42g svežega) kvasa
- 4 do 4.5 dcl sojinega mleka
- 1 čajno žličko sladkorja
- 120 g margarine

• za nadev
- 500 g mletega maka
- 300 g veganske čokolade za kuhanje
- 5 do 6 dcl sojinega mleka
- 2 vanilijeva sladkorja
- 1/2 dcl ruma (po želji)

• in še 
- pest moke za razvaljanje testa
- margarino za premaz

Priprava:
• Moko presejemo v večjo skledo in jo zmešamo s soljo in z naribano limonino lupinico.
• Na sredini v moko naredimo jamico, vanjo naložimo margarinio, preko stresemo (ali nadrobimo) kvas in sladkor ter prelijemo s 4 dcl toplega (ne vročega!) sojinega mleka. Pustimo stati 10-15 minut.
• Ko kvas naraste, pričnemo mešati od sredine navzven in zamesimo testo (po potrebi dodamo še malenkost sojinega mleka). Razdelimo ga na tri hlebčke, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 20 minut.
• Medtem pripravimo nadev. Pol litra sojinega mleka segrejemo do vretja. Ko je vroče, a še ne vre, dodamo nalomljeno čokolado in mešamo, da se raztopi. Nato dodamo mleti mak in vanili sladkor in privedemo do vretja. Med mešanjem na nizki temperaturi kuhamo 2 do 3 minute. Če je masa pregosta, da bi se dala lepo mešati, dodamo še 1 dcl mleka. Naposled odstavimo z ognja in vmešamo še rum.
• Vzhajano testo razvaljamo na pomokani kuhinjski krpi, ter premažemo s polnilom.Zvijemo v štruco (pri tem si pomagamo s krpo). Rob premažemo z margarino, nato štruce eno poleg druge zložimo v pomaščen (ali s papirjem za peko obložen) pekač. Pri tem vsako štruco ob straneh in po vrhu premažemo z margarino.




• Pekač postavimo v pečico, segreto na 50ºC, in pustimo vzhajati 30 minut. Nato temperaturo zvišamo na 180ºC in pečemo 20 minut. Nazadnje zmanjšamo na 165ºC in pečemo še 40 minut.
• Pečeno potico vzamemo iz pečice, pokrijemo s krpo in pustimo, da se ohladi.







No comments:

Post a Comment