Wednesday, December 30, 2015

Kandirane pomaranče, limone in grenivke


Potrebujemo:
- lupine treh ali več agrumov 
- 400 g sladkorja
- 400 ml vode

Priprava:
• Uporabimo neškropljene in nepremazane agrume, najbolje domače. Pred lupljenjem oziroma rezanjem jih dobro speremo. Uporabimo le lupine, s katerih smo postrgali notranjo belo plast. Lahko uporabimo sveže, lahko pa tudi delno posušene (se pravi takšne, ki so na kandiranje čakale nekaj dni).
• Lupine prelijemo s hladno vodo in vse skupaj na počasnem ognju segrejemo do vretja. Vodo odlijemo in postopek še enkrat ponovimo.
• V kozici zmešamo 400 g sladkorja in 400 g vode. Ta količina zadošča za kandiranje lupine treh grenivk - po potrebi količino zmanjšamo ali povečamo. Ko zavre, dodamo lupine agrumov. Na majhnem ognju počasi vremo 60-90 minut, da lupine postanejo prosojne. Tedaj so nared.
• Kandirane lupine lahko s sirupom vred shranimo v kozarcu za vlaganje, lahko pa jih odcedimo, narežemo na trakce in posušimo na rešetki, nato pa povaljamo v sladkorju. 

Postrežemo kot samostojno poslastico ali uporabimo kot dodatek pri drugih receptih (na primer panettone).

No comments:

Post a Comment