Saturday, April 6, 2013

Nizka biskvitna pita z jagodičevjem



Potrebujemo:
• za biskvit:
- 125 g moke
- 1 čajno žličko koruznega škroba ali praška za puding
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- ščepec soli
- 55 g veganske margarine (sobne temperature)
- 100 g sladkorja, od tega 1/2 zavitka vanilijevega sladkorja
- 100 ml sojinega ali drugega rastlinskega mleka (ali več po potrebi, odvisno od moke)
• za polnilo:
- 250 g svežega ali zamrznjenega jagodičevja (npr. maline in borovnice)
• za vrhnjo krhko plast:
- 40 g moke
- 50 g sladkorja
- 1/2 žličke cimeta
- 75 g rastlinske margarine (sobne temperature)

Priprava:

1. Biskvit. 
• V manjši posodi dobro zmešamo moko, škrob, sol in pecilni prašek.
• V večji posodi penasto umešamo sladkor in margarino. K temu postopoma dodajamo vsebino manjše posode in rastlinsko mleko (dodamo ga toliko, da je masa še vedno precej gosta, ampak že tekoča).
• Maso nalijemo v prej namaščen oz. s papirjem za peko obložen pekač za torte (za pecivo na sliki je bil uporabljen tortni model premera 26 cm, lahko pa uporabimo tudi manjšega, če želimo, da je biskvit višji). 

2. Polnilo.
• Po masi razporedimo jagodičevje in ga z dlanjo nežno pritisnemo v maso. 

3. Krhka plast.
• Najprej penasto umešamo sladkor in margarino, nato dodamo še preostale sestavine. Testo mora spominjati na piškotno, tako da ga nadrobimo ali naribamo čez sadje. 

4. Peka.
• Pečemo približno 50 minut pri 180°C (po tem času z zobotrebcem preverimo, ali je testo pečeno).

5. Postrežba.
• Pecivo postrežemo ohlajeno na sobno temperaturo, saj piškotna plast postane krhka šele, ko je ustrezno ohlajena. 
• Po želji zraven postrežemo kepico vanilijevega sladoleda in sveže sadje. 

No comments:

Post a Comment