Thursday, November 29, 2012

Doma pripravljena jušna začimba



Potrebujemo:
- paradižnik
- korenje
- peteršilj
- gomolj in liste zelene
- česen
- čebulo
- por
- 30 dag soli

Priprava:
V želenem razmerju izberemo zelenjavo in zelišča (lahko dodajamo tudi kakšno drugo vrsto zelenjave ali dišavnic, npr.: brokoli, cvetačo, kolerabo, baziliko), skupna teža naj bo 1 kg. Zelenjavo očistimo, olupimo, narežemo in jo skupaj z zelišči na grobo zmeljemo v blenderju. Masi nato dodamo 300 g soli in dobro premešamo, potem pa preložimo v kozarce za vlaganje in dobro zapremo. Tako pripravljena masa traja tudi do 1 leto. Je odličen dodatek k jedem (polpeti, juhe, enolončnice, rižote), katerih pa ob uporabi te začimbne mešanice običajno ni potrebno dodatno soliti.

Monday, November 26, 2012

Kaneloni s špinačo in tofujem



Za 4-5 oseb potrebujemo:
- 1 zavitek (250 g) kanelonov
- 250 g sveže špinače (ali blitve)
- 250 g tofuja
- 150 do 200 g veganskega sira
- 6 dcl paradižnikove omake
- 4 ali 5 strokov česna
- 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper

Priprava:
• Špinačo operemo, otresemo in na grobo nasekljamo. Tofu narežemo na kocke (če kupimo takega, ki plava v tekočini, ga predhodno osušimo s papirnatimi brisačkami). Veganski sir drobno narežemo (ali naribamo).
• Česen nasekljamo in narahlo popražimo na oljčnem olju (pazimo, da se ne zažge - ne sme porjaveti). 
  
Sestavine za nadev
Pripravljen nadev












Kaneloni v pekaču

• Špinačo, tofu, prepražen česen z oljem in približno dve tretjini veganskega sira v večji posodi z roko pregnetemo. Dobljeni nadev začinimo s soljo in poprom. 
• Polovico paradižnikove omake porazdelimo po dnu pekača. Nato kanelone napolnimo z nadevom (to je najlažje storiti kar z roko) in jih zložimo v pekač. Prelijemo jih z drugo polovico paradižnikove omake, da so testenine popolnoma prekrite s tekočino. 
• Pekač postavimo v na 180ºC segreto pečico in pečemo 25 minut. Približno 10 minut pred koncem peke kanelone potresemo s preostalim veganskim sirom.

Friday, November 23, 2012

Hitra grahova juha



Potrebujemo:
- 1 čebulo
- 1 skodelico zamrznjenega graha
- 1 vegansko jušno kocko
- 1 krompir
- sol, poper in muškatni orešček
- približno 1 l vode
- 1 dcl sojine, ovsene ali riževe smetane

Čebulo nasekljamo in podušimo na nekaj žlicah vode. Dodamo na kocke narezan in olupljen krompir, grah, vodo in začimbe ter kuhamo 20-25 minut. Ko sta krompir in grah kuhana, dodamo še sojino, ovseno ali riževo smetano, zmešamo s paličnim mešalnikom in postrežemo.

Tuesday, November 20, 2012

Chia puding z goji jagodami



Za dve osebi potrebujemo:
- 2 zvrhani žlici mletih chia semen
- 2,5 dcl mandljevega ali lešnikovega mleka*
- 2 žlici kakava v prahu
- veliko pest sušenih goji jagod
- pol stroka vanilije (ali pol čajne žličke vanilijeve paste ali esence)
- 2 žlici agavinega sirupa
- 4 ali 5 mandljev ali lešnikov

Priprava:
• Chia semena vmešamo v mandljevo ali lešnikovo mleko in dobro premešamo, da v zmesi ni grudic. Dodamo goji jagode in ponovno premešamo (nekaj jagod si prihranimo za okras).
• Zmes pokrijemo in za 1 uro (lahko pa tudi čez noč) postavimo v hladilnik.
• Strok vanilije vzdolžno prepolovimo in z nožem postrgamo vsebino stroka (ali pa uporabimo pol čajne žličke vanilijeve paste ali esence), ki jo skupaj s kakavom in agavinim sirupom dodamo chia zmesi.
• S paličnim mešalnikom mešamo, da dobimo gladko zmes. Sedaj lahko ocenimo gostoto pudinga in, če želimo redkejši puding, dodamo še malo mandljevega ali lešnikovega mleka.
• Puding pred serviranjem pustimo stati  še 10-15 minut, nato ga prelijemo v kozarčka ali posodici in okrasimo z nasekljanimi mandlji ali lešniki ter goji jagodami.

*mandljevo ali lešnikovo mleko temu receptu ustrezata nekoliko bolje kot sojino ali riževo. Uporabimo pa lahko tudi kokosovo (če namesto kokosovega "napitka" uporabimo pravo kokosovo mleko, ga zmešamo z vodo v razmerju 1:10). Če uporabimo slajeno mleko, lahko v receptu zmanjšamo količino dodanega agavinega sirupa.

Saturday, November 17, 2012

Njoki z golažem iz sejtana



Potrebujemo:
• za marinado za sejtan:
- 1 čajno žličko gorčice
- črno vino
- jušno osnovo
- 1 ali 2 žlici sojine omake
- strok česna
• za golaž:
- 500 g sejtana (pripravljenega na primer po tem receptu)
- jušno osnovo
- 3 žlice paradižnikove mezge
- 1 ali 2 veliki čebuli
- strok česna
- lovorjev list, kumino, timijan, majaron
- 1 čajno žličko mlete paprike
- 1 žlico moke
- oljčno olje, sol, poper
• za njoke:
- 500 g krompirja
- 500 g jedilne buče
- 200 g moke
- 10 g čičerikine moke
- sol

Priprava:
• Sejtan narežemo na koščke in ga vsaj 24 ur mariniramo v zaprti posodi v hladilniku. Marinado pripravimo tako, da zmešamo črno vino in juho (najboljša je juha, v kateri se je kuhal sejtan) v razmerju 1:1, temu dodamo še žlico gorčice, zdrobljen česen in žlico sojine omake. 
• Za golaž sesekljamo čebulo in jo prepražimo na oljčnem olju, da postekleni. Nato ji dodamo strt česen in moko. Dodamo mariniran sejtan. Malce ga prepražimo (da vino izhlapi). Nato sejtanu dodamo paradižnikovo mezgo, mleto rdečo papriko in marinado. Vse skupaj zalijemo z vodo ali juho, da dobimo želeno gostoto in količino golaža. Solimo in popramo po okusu. Golažu nato dodamo še začimbe po želji (lovorov list, kumino, timijan, majaron) in kuhamo na rahlem ognju še približno pol ure. Med kuhanjem golaž večkrat premešamo.
• Za njoke olupimo in na kocke narežemo krompir in bučo. Stresemo ju v hladno vodo in kuhamo približno 20 minut. Krompir in bučo odcedimo in ju spasiramo. Pustimo, da se malce shladi. Žlici čičerikine moke dodamo žlico vode in primešamo spasiranemu krompirju in buči. Dodamo še navadno moko in sol ter oblikujemo v homogeno zmes. Na pomokani površini zmes razvaljamo in oblikujemo dolg svaljek, ki ga nato z nožem režemo v njoke. Medtem zavremo slan krop in njoke kuhamo tako dolgo, dokler priplavajo na vrh.


Wednesday, November 14, 2012

Linške oči



Potrebujemo:
- 450 g moke (+ nekaj moke za valjanje testa)
- 100 g mletih mandljev
- 100 g sladkorja
- 120 g kokosove maščobe ali 150 g margarine
- 2 dcl sojinega jogurta
- 1 čajno žličko vanilijeve paste ali ekstrakta
- marmelado po želji

Priprava:
• Moko in mandlje premešamo.
• Sladkor, maščobo, sojin jogurt in vanilijo premešamo s paličnim mešalnikom in dodamo moki.
• S prsti narahlo pregnetemo, da dobimo homogeno testo (ne mesimo ga preveč, saj sicer ne bo tako krhko).
• Testo za 1-2 uri postavimo v hladilnik. Nato ga na pomokani površini razvaljamo na približno 3 mm debeline.
• Iz testa z modelčkom izrežemo piškote: potrebujemo enaki količini polnih piškotov in piškotov z luknjo na sredi.
• Piškote položimo na pekač in pečemo 8-10 minut pri 180ºC.
• Pečene piškote sestavimo: tiste brez luknje namažemo z marmelado in pokrijemo s piškoti z luknjo na sredini. 
• Po želji lahko piškote namažemo z marmelado in sestavimo že pred pečenjem - v tem primeru jih je potrebno peči 20 minut.

Sunday, November 11, 2012

Vegeburger



Potrebujemo:
• za vege pleskavico:
- 3 ali 4 paradižnike
- 2 bučki
- 1 čebulo
- strok česna
- 2 skodelici moke
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- peteršilj, poper, sol, mleto papriko, olje
• za vegburger:
- polnozrnato žemljico
- omako (paradižnikovo omako, goričico, vegansko majonezo)
- paradižnik
- zeleno solato

Priprava:
• Najprej pripravimo pleskavice. Paradižnik za minutko potopimo v vrelo vodo, da ga lažje olupimo. Bučke, česen in čebulo olupimo. Bučke naribamo, česen, paradižnik in čebulo pa na fino nasekljamo ali zmeljemo v mešalniku. Temu dodamo moko, ki smo ji primešali pecilni prašek, nasekljan peteršilj, poper, sol in mleto papriko. Zmešamo in oblikujemo pleskavice. To naredimo tako, da z roko zajamemo maso, jo položimo v krožnik z moko in tako pomokano oblikujemo v pleskavico. Spečemo na vreli maščobi.










• Vegeburger pripravimo tako, da spodnjo polovico polnozrnate žemljice namažemo s poljubno omako (paradižnikovo, vegansko majonezo, gorčico), nato nanjo položimo pleskavico, rezine paradižnika, na kolobarje narezano čebulo (po želji) in liste solate. V vrh žemljice potisnemo daljši zobotrebec tako, da jo vseskozi prebodemo (to bo sendvič držalo skupaj). Seveda sta vrstni red in zelenjava poljubna.