Po osebi potrebujemo:
- 1 veliko kumaro
- 2 ali 3 krompirje
- 30 do 50ml sojinega mleka
- pol žlice moke
- strok česna
- ščepec mlete kumine
- četrt veganske jušne kocke
- žlico oljčnega olja
- sol in poper
- žlico sojine ali druge rastlinske smetane (po želji)
Priprava:
Omaka
• Kumare očistimo in, če želimo, olupimo (ni pa nujno). Nato jih naribamo na rezance ali na tanke lističe - odvisno od teksture, ki nam je ljubša.
• V loncu segrejemo olje in na njem popražimo moko, da porumeni. Dodamo strt česen in pomešamo.
• Z roko v lonec predevamo kumare - tekočino, ki ostane, lahko dodamo kasneje, ali jo pa kar spijemo. Kumare med mešanjem pražimo kakšno minutko ali dve.
• Jušno kocko raztopimo v topli vodi (slab deciliter vode za pol jušne kocke) in prilijemo h kumaram. potresemo s kumino.
• Na nizki temperaturi pokrito dušimo 15 minut, vmes večkrat pomešamo. Če želimo bolj redko omako, lahko dodamo še malo vode. Potem pustimo stati v vroči posodi še kakšnih pet minut.
• Pred serviranjem popopramo in po želji dodamo sojino smetano.
Pire krompir
• Pire krompir bo najokusnejši, če krompir skuhamo cel, z olupki vred, in ga olupimo šele, ko je kuhan. Če se nam mudi, pa krompir olupimo, narežemo na večje kose in skuhamo v slanem kropu.
• Krompir odcedimo, dodamo sojino mleko (najprej malo - kasneje ga po potrebi in okusu lahko še dodamo) in ga do gladkega zmečkamo s tlačilko za krompir ali paličnim mešalnikom (pozor, nekateri proizvajalci odsvetujejo uporabo paličnega mešalnika za pire krompir).
Nasveti:
- uporabimo lahko tudi zamrznjene kumare. Ko so poleti v izobilju, jih naribamo, ožamemo in zamrznemo, pozimi si pa priviščimo kumarično omako;
- po želji serviramo s pečenimi sojinimi klobasami.
- po želji serviramo s pečenimi sojinimi klobasami.
No comments:
Post a Comment