Za približno 9 cmokov potrebujemo:
- 250 g starega kruha (v tem receptu smo uporabili polnozrnat pirin kruh)
- 200 ml sojinega mleka
- 1 čebulo
- 2 žlici lanenih semen
- 4 žlice moke
- šopek peteršilja
- šopek koriandra (po želji)
- 3 žlice kosmičev jedilnega kvasa (po želji)
- 1 žlico oljčnega olja
- sol in poper
Za gobovo omako po osebi potrebujemo:
- žlico drobno nasekljane čebule
- 100 g gob
- 1 čajno žličko moke
- 150 ml jušne osnove
- 1 čajno žličko oljčnega olja
- poper
Priprava:
- Cmoki
• Kruh narežemo na kocke, ga prelijemo s sojinim mlekom in pustimo namakati 10 minut.
• Čebulo nasekljamo in popražimo na žlici oljčnega olja.
• Lanena semena prelijemo z enim dcl vode in v visokem, ozkem mešalnem kozarcu s paličnim mešalnikom zmeljemo, da nastane svetla, penasta zmes.
• V veliki skledi dobro premešamo namočen kruh, moko, laneno zmes, praženo čebulo in jedilni kvas. S soljo in poprom začinimo po okusu. Nazadnje vmešamo nasekljan peteršilj in koriander.
• Iz dobljene mase oblikujemo cmoke. Najlažje je maso zajeti z žlico, nato pa v dlani oblikovati kroglico.
• V velikem loncu zavremo vodo in vanjo previdno spustimo cmoke - enega po enega. Čeprav so cmoki precej vlažni in občutljivi, ne smejo razpasti. Če bi se pri prvem cmoku to slučajno le zgodilo, ga s penovko polovimo iz posode, nato pa mešanici za cmoke dodamo še žlico ali dve moke.
• Cmoke kuhamo 10-12 minut. Med kuho bodo nekoliko narasli, zato naj imajo v loncu dovolj prostora.
• Kuhane cmoke s penovko posamično dvignemo iz lonca in zložimo na krožnik.
- Omaka
• Gobe očistimo in narežemo na lističe. Uporebimo kar ponev, v kateri smo pražili čebulo za cmoke: ponovno jo segrejemo, vanjo kanemo malo olja, drobno sesekljane čebule ter minutko kasneje vanjo stresemo še gobe. Med mešanjem pražimo, da gobe porjavijo in se skrčijo.
• Pražene gobe za nekaj časa umaknemo iz posode, v kateri nadaljujemo s pripravo omake.
• Če nimamo čiste zelenjavne juhe, v vodi raztopimo jušno kocko (približno četrtino kocke po osebi). V juho vmešamo moko in med stalnim mešanjem na nizki temperaturi zavremo, nato gobe stresemo nazaj v ponev in med mešanjem na nizki temperaturi kuhamo še 5 minut. V tem času se bo omaka navzela okusa gob in dobila rjavkasto barvo. Popramo po okusu. Če želimo bolj bogato omako, ji lahko dodamo malo sojine smetane.
• Cmoke z gobovo omako postrežemo z veliko skledo zelene solate.
Cmoke, ki morebiti ostanejo, lahko čez noč hranimo v hladilniku, naslednji dan pa pogrejemo v ponvi in postrežemo z drugo vrsto omake, na primer paradižnikovo omako z bučkami in čičeriko.
Odlično!
ReplyDelete