Saturday, October 12, 2013

Pizza z baziliko in paradižnikom


Za velik pekač pizze potrebujemo
- 400 g moke (za dobro testo uporabimo moko za pizze ali za kruh)
- 20 g (pol kocke) svežega kvasa
- 2,5 dcl šalše (ali 2 dcl paradižnikove omake in polovico na drobne kocke narezane bučke)
- zavojček navadnega tofuja (200 g)
- pol lončka (60 g) bazilikine omake (ali velik šop bazilike, 2-3 žlice oljčnega olja in sol po okusu)
- 2 paradižnika
- 1 papriko
- pest črnih oliv
- origano
- sol
- noževo konico sladkorja

Priprava:
• V kozarec ali posodo, ki drži vsaj 7dcl, nalijemo 2,5 dcl tople (ne vroče) vode. V njej raztopimo ščepec sladkorja, nato pa vanjo nalomimo kvas. Premešamo in pustimo stati 10-15 minut, da kvas začne delovati in mešanica naraste.
• Moko presujemo v večjo posodo, primerno za gnetenje. Odmerimo 4 žlice moke in jo damo na stran - to bomo potrebovali pri gnetenju in oblikovanju testa. 
• Moki dodamo pol čajne žličke soli in dobro premešamo. Nato na sredi posode v moko naredimo jamico (čim globlja je jamica, tem boljše, vendar naj bo na najnižji točki jamice še vsaj 1 cm moke).
• V jamico previdno prelijemo kvasovo mešanico, nato pa z žlico ali kuhalnico počasi mešamo, da s sten jamice dodajamo moko. Ko voda izgine, pričnemo z gnetenjem. Odvisno od vrste moke, ki smo jo uporabili, bo morda potrebno dodati še kanček vode. Dobro pregneteno testo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 15 minut.
• Po 15 minutah testo ponovno pregnetemo, nato postopek ponovimo še enkrat ali dvakrat. Po potrebi pri vsakem gnetenju dodamo kakšno žlico moke, ki smo jo prej dali na stran. Če se nam mudi, lahko kar takoj pričnemo z oblikovanjem pizze, a testo bo boljše, če ga pustimo stati 2-4 ure in ga nazadnje še enkrat pregnetemo.
• Z rokami (lahko si pomagamo tudi z valjarjem) testo raztegnemo na velikost pekača. Robovi naj bodo nekoliko dvignjeni. Preden testo položimo na pekač, ga z obeh strani dobro pomokamo.
• Če nam kaj testa ostane, ga oblikujemo v plosko štručko, ki jo kasneje lahko spečemo skupaj s pizzo.
• Testo premažemo s šalšo (ali pa premažemo s paradižnikovo omako in potresemo s koščki bučke). Potresemo s sušenim ali svežim origanom.
• Tofu in bazilikino omako zmeljemo v procesorju (če ga nimamo, lahko pretlačimo z vilicami) in kupčke bazilikinega tofuja razporedimo po pizzi.
• Med tofujeve kupčke položimo rezine paradižnika, nato pa pizzo okrasimo še s papriko, narezano na poljubno velike kose ali trakove, in olivami.
• Pizzo vstavimo v pečico (na sredino višine pečice), predogreto na 180ºC. Pečemo 12-15 minut.


Za druge različice pizze obiščite naša recepta


ali Veganska pizza, drugič.


No comments:

Post a Comment