Wednesday, October 2, 2013

Kompot iz hrušk in sliv


Za približno 2 litra kompota potrebujemo:
- 600 g sliv
- 600 g hrušk
- košček ingverja (2 cm)
- 1 čajno žličko nageljnovih žbic (klinčkov)
- 1 paličico cimeta
- 40 do 50 g sladkorja (po okusu)


Priprava:
• Slive operemo, razkoščičimo in prepolovimo. Hruške prerežemo na četrtine, izrežemo peščišče, nato pa narežemo na poljubno ozke trakove.
• Sadje predenemo v večji lonec, dodamo ingver, cimet in nageljnove žbice, sladkamo in prelijemo z 1 litrom (po želji lahko še s kakšnim decilitrom več) vode.
• Zavremo in na nizki temperaturi vremo približno 8 minut.

Če želimo, lahko kompot pripravimo tudi za ozimnico - napolnimo ga v vroče kozarce za vlaganje, ki smo jih predhodno potopili v vrelo vodo, zapremo s pokrovčkom in pokrijemo s krpo ter pustimo, da se počasi ohlaja 2 do 3 dni predno prenesemo v shrambo, klet ali hladilnik. 

No comments:

Post a Comment