Za pito s premerom 28 cm (10 do 12 kosov) potrebujemo:
• za testo
- 2 ½ skodelice ostre pšenične moke
- ½ žličke soli
- 5 žlic sladkorja
- 200 g rastlinske masti ali margarine
- 6 žlic mrzle vode
- 1 žlico kisa
- 5 žlic vodke (ena majhna steklenička)
• za nadev
- 5 velikih, olupljenih breskev (3 narezane na kocke, dve na tanke rezine)
- ¾ skodelice sladkorja
- 2 žlici limoninega soka
- 30 g koruznega škroba
- ščepec soli
- 8 listov bazilike (narezanih na trakove)
Priprava:
1.) Testo
• Če želimo narediti krhko testo za pito, moramo paziti, da so vse sestavine zelo hladne. Pomaga tudi, da ohladimo posodo v zmrzovalniku (izberemo težjo posodo, najbolje stekleno), enako velja za moko in pekač; vodi lahko dodamo led.
• V ohlajeno posodo damo vse suhe sestavine in jih premešamo. Potem z vilicami postopoma, na primer po 3 do 4 žlice na enkrat, v moko vdelamo hladno margarino, tako da jo poskušmo v moki čimbolj razdeliti na majhne kepice. Ko bomo porabili vso margarino, bo “testo” izgledalo kot kakšen zelo grob kuskus. V takšno maso dodamo vodo, kis in vodko ter sprva s kuhalnico premešamo, potem pa s čim manj gnetenja oblikujemo testo. Mudi se nam zaradi tega, ker ne želimo, da se drobci margarine stopijo in ne želimo, da se razvije gluten v moki.
• Testo razdelimo na dva dela (enega nekoliko večjega od drugega, približno v deležih 40:60), ju oblikujemo v ploska hlebčka in jih zavijemo v prozorno folijo. V hladilniku naj počakata vsaj pol ure; med tem pripravimo sadje.
2.) Nadev
Breskve dobro operemo in olupimo tako, da jim v kožo zračemo majhen križec, jih damo za 1 minuto v krop in jih takoj zatem potunkamo v mrzlo vodo.
• Olupjene breske narežemo (3 na kocke, 2 na rezine).
• Breskve v kockah zmešamo s preostalimi sestavinami.
3.) Oblikovanje pite
• Med dvema listoma papirja za peko razvaljamo testo, ki bo prekrilo dno pekača. Krog naj bo večji od samega pekača, da bodo pokriti tudi robovi in še malo čez. • Razvaljano testo položimo čez pekač, pustimo, da sede na dno pekača in obloži stene pekača. Z valjarjem pritisnemo čez rob pekača in tako odstranimo odvečno testo, ki gleda čez rob (vrnemo ga v hladilnik).
• Pekač položimo v zmrzovalnik, med tem pa iz preostalega testa pripravimo mrežo. Ponovno razvaljamo testo, ki naj bo kakšen cenitmeter večje od pekača. Razdelimo ga na trakove, ki jih na papirju za peko prepletemo v mrežo (še prej ločimo testo od papirja, da bomo v drugem koraku mrežo lažje ločili od papirja - to zahteva nekoliko spretnosti, a kar pogumno.
• Pekač s testom napolnimo z breskovim nadevom, ki ga nato obložimo z breskovimi rezinami.
• Čez breskve položimo mrežo, popravimo napakice in hitro damo v pečico, predogreto na 220°C. V pečici naj bo mreža, na katero postavimo pekač, po višini na sredini pečice. Pečemo 25 minut, potem temperaturo znižamo na 180°C in pečemo še 35 minut (morda bo sadje med peko nekoliko kapljalo preko pekača).
• Vzamemo iz pečice in ohladimo na rešetki.
Recept je prirejen po Vegan Pie in the Sky (Isa Chandra Moskowitz, Terry Hope Romero).
No comments:
Post a Comment