Za klasični mlečni riž potrebujemo posebno vrsto okroglozrnatega riža. V tem receptu pa uporabimo kar basmati ali katero drugo vrsto riža, ki jo imamo pri roki, in ne potrebujemo sojinega, riževega ali drugega rastlinskega mleka.
Potrebujemo:
- 1 skodelico riža* vrste basmati (lahko uporabimo tudi dolgozrnat, polnozrnat ali drug riž)
- 3,5 skodelice vode
- 2 žlici rjavega sladkorja
- 1 žlička vanilijevega sladkorja (po želji)
- ščepec soli
in po želji še kakav za posip ali žlico marmelade.
Priprava:
• Riž temeljito speremo pod tekočo vodo, nato ga skupaj s preostalimi sestavinami zmešamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Meljemo približno 30 sekund.
• Dobljeno maso (nastalo riževo mleko in koščke riževih zrn) prelijemo v posodo in kuhamo 15 min (oziroma kot je navedeno na embalaži, če uporabimo drugo vrsto riža).
• Serviramo še vroče. Po želji dodamo žlico marmelade ali potresemo s kakavom.
* Če želimo nekoliko bolj gost riž, dodamo še pol skodelice riža.
No comments:
Post a Comment