Wednesday, January 28, 2015

Bučna juha s tofujem


Za približno 2l juhe potrebujemo:
- 1 manjšo muškatno bučo
- 150 g navadnega tofuja
- 3 srednje velike krompirje
- 1 srednje veliko čebulo
- 2 ali 3 korenčke
- pol skodelice graha (svežega ali zamrznjenega)
- 1 koren peteršilja
- 1 žlico oljčnega ali sončničnega olja
- 1 strok česna
- vejico zélene
- vejico timijana
- vejico origana
- sol in poper

Priprava:
• Segrejemo lonec, vanj kanemo olje in nanj stresemo nasekljano čebulo. Med mešanjem pražimo kakšno minutko ali dve in pazimo, da se čebula ne prižge.
• Dodamo na kocke narezano muškatno bučo in pražimo. Vsaj nekaj koščkov buče naj dobi rjavo skorjico, a pazimo, da se nam buča ne prižge.
• Ko smo koščke buče oplemenitili z okusom po pečenju, dodamo na kocke narezan krompir in korenček in zalijemo z vodo, ki naj sega kak prst nad zelenjavo.
• Nemudoma dodamo še začimbe (česen in peteršiljev koren prepolovimo, da iz njiju izžamemo več okusa) in 1/3 čajne žličke soli. 
• Na nizki temperaturi kuhamo 15-20 minut oziroma tako dolgo, da je krompir skoraj ali pa pravkar kuhan. Nato odstranimo peteršiljev koren ter timijanovo in origanovo vejico (če se ju drži še kaj listkov, ju posmukamo, tako da iz lonca odstranimo samo trdo steblo). Dodamo na kocke narezan tofu, nato pa s paličnim mešalnikom zmeljemo do bolj ali manj gladke konsistence (kot prija našemu osebnemu okusu). Poskusimo in po potrebi dosolimo.
• Sedaj v juho stresemo grah in na nizki temperaturi kuhamo še približno 5 minut.
• Ko serviramo, po okusu popopramo s sveže mletim poprom.

No comments:

Post a Comment