V severni Mehiki, od koder ta recept izhaja, najprej kuhajo fižol skoraj do mehkega, nato pa ga z ostalimi sestavinami v glinenem loncu počasi kuhajo še 2 do 3 ure. Če nimamo na razpolago toliko časa in keramičnega lonca, je dober približek recept, ki ga ponujamo tukaj.
Potrebujemo:
- 450 g kuhanega fižola
- 1 čebulo (najbolje rdečo)
- 2 stroka česna
- 2 paradižnika
- košček svežega čilija (ali ščepec mletega)
- nekaj vejic koriandra (uporabimo lahko tudi peteršilj)
- 1 žlico sončničnega ali oljčnega olja
- 1 čajno žličko origana
- 1/2 čajne žličke poprovih zrn
- 3 lovorjeve liste
- ščepec sladkorja
- ščepec soli
- jušno osnovo po potrebi
- prgišče naribanega veganskega sira
Priprava:
• V segreto ponev kanemo olje in dodamo grobo nasekljano čebulo. Dušimo, da se zmehča; medtem večkrat pomešamo. Dodamo strt česen in čili ter dušimo še minutko ali dve.
• Dodamo narezan paradižnik, lovorjev list, sladkor, poprova zrna, origano in sol ter dušimo približno dve minuti, da se paradižnik zmehča.
• Dodamo kuhan fižol in dobro premešamo. S kuhalnico ali s tlačilko za pire krompir vsebino ponve pretlačimo, da fižol zmečkamo. Po želji lahko zmečkamo ves fižol, ali pa ga nekaj pustimo celega.
• Pokrijemo in dušimo še nekaj minut. Po potrebi oziroma če želimo izdeleka z več tekočine, dodamo malo čiste zelenjavne juhe ozirom jušne osnove.
• Serviramo potreseno z grobo nasekljanim koriandrom (ali peteršiljem). Ponudimo z rižem, s koruznim čipsom, s kosom kruha ali pa uporabimo kot nadev za tortilje.
No comments:
Post a Comment