Potrebujemo:
- 300 g čičerikine moke
- 800 ml mlačne vode
- 3 žlice oljčnega olja
- sol in poper
- bazilikin pesto za premaz (po želji)
Nadvse okusna tradicionalna italijanska jed. Pod hrustljavo skorjo se skriva mehka sredica, ki kljub enostavnim sestavinam zadovolji še tako izbran okus.
Priprava:
• Čičerikino moko stresemo v večjo posodo in dolijemo mlačno vodo. Z metlico stepemo v gladko maso, nato posodo pokrijemo in pustimo stati vsaj 2 uri, lahko pa tudi čez noč.
• Ko se masa spočije, z žlico odstranimo peno, ki je nastala na površini.
• Dodamo dober ščepec soli, 2 žlici oljčnega olja (s preostalim oljem bomo premazali pekač) in dobro premešamo. Masa bo zelo tekoča in vodena a brez skrbi, tako je prav.
• Pečico segrejemo na 220ºC. Pripravimo večji pekač (lahko uporabimo tudi dva manjša pekača).
• Maso prelijemo v pekač, premazan z oljem, in postavimo v pečico za 30 minut oziroma tako dolgo, da je farinata zlatorjavo zapečena.
• Potresemo s sveže mletim poprom, razrežemo in postrežemo še toplo. Po želji serviramo z bazilikinim pestom, zraven se dobro poda sveža zelenjava.
Masi za farinato po želji lahko dodamo zelišča (timijan, rožmarin, origano) in/ali zelenjavo (jajčevec, papriko, olive, bučke). Čas pečenja se ob tem ne spremeni. Zelenjava se zaradi količine vode v masi med pečenjem kljub visoki temperaturi ne bo zažgala.
No comments:
Post a Comment