Potrebujemo:
• Za biskvit
- 150 g sladkorja
- 250 ml sojinega mleka
- 4 žlice olja
- 1 žlico jabolčnega kisa
- 1 čajno žličko mandljeve arome
- 300 g moke
- 1 žlico pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soli
- 300 ml močne kave
• Za kremo:
- 400 ml skuhanega in ohlajenega vanilijevega pudinga
- 100 ml navadnega sojinega jogurta (po želji
nadomestimo z isto količino pudinga)
- 200 g svilnatega tofuja
- 2 (zreli) banani
- 1 žlico kakava v prahu (po želji)
- 300 g kokosove, sojine ali riževe smetane
za stepanje (npr. Soyatoo ali Granovita)
• Za dekoracijo:
- kakav v prahu
- piškote, oreške
ali sadje (po želji)
Priprava:
• V večji posodi zmešamo sladkor, mleko,
olje, kis in mandljevo aromo. Moko, sol in pecilni prašek zmešamo posebej v
manjši posodi in jih nato postopoma dodajamo tekoči masi.
• Dobljeno maso prelijemo v pomaščen tortni
model in biskvit pečemo 40 min pri 175°C (biskvit je pečen, ko je zobotrebec,
ki ga zapičimo vanj in izvlečemo, suh).
• Ko se biskvit ohladi, ga razrežemo v 3 plasti.
• Za kremo s kuhinjskim mešalnikom ali v
blenderju zmešamo puding z jogurtom, tofujem in bananami. Ohladimo. (Če želimo,
da bi se v torti izmenjevale vanilijeve in čokoladne plasti, damo del kreme
(npr. 1/3) na stran in vanjo vmešamo žlico kakava.)
• Smetano stepemo posebej po navodilu na
embalaži (nekatere smetane je potrebno predhodno za nekaj ur postaviti v
hladilnik). Smetano nato previdno na roko vmešamo v preostalo kremo.
• Sedaj sestavimo torto. Najprej v tortni
model položimo plast biskvita in ga napojimo s tretjino kave. Sledi prva plast
kreme (vanilija), na katero spet položimo biskvit in ga prelijemo s kavo.
Ponovimo s kremo (tokrat npr. z dodatkom kakava) in postopek ponavljamo, dokler
nismo porabili vseh plasti biskvita. Zaključimo s kremo in tiramisu vsaj za
nekaj ur (najbolje čez noč) pustimo v hladilniku, da se biskvit enakomerno prepoji
in krema nekoliko strdi.
• Preden jo postrežemo, torto posipamo s
kakavom v prahu. Pri dekoraciji si lahko pomagamo s suhimi špageti in iz tršega
papirja izrezanimi liki. Po želji dodamo piškotke, oreške ali sadje.
---
Za recept za tiramisu s čokolado in vanilijo kliknite tukaj.
No comments:
Post a Comment