Saturday, April 20, 2013

Pečena zelenjava s tofujem



Za 2 osebi potrebujemo (prilagodljivo sezoni in željam):
- 4 večje ali 6 manjših krompirjev
- 2 srednje velika korenčka
- pol cvetače
- pol limone (bio)
- 125 g tofuja (pol običajnega zavitka)
- 1 zucchini bučko
- 2 stroka česna
- pol manjše čebule
- večjo vejico rožmarina
- timijan
- oljčno olje
- sol (grobo)
- poper

Ko ne želiti jesti s krožnikov, temveč se raje borite za najlepše zapečen krompirček.

Priprava:
• Pečico prižgemo na 180°C. Vanjo postavimo pekač, namazan z oljčnim oljem (vsaj kakšni dve do tri žlice). Pekač naj bo tako velik, da bo zelenjava skupaj, a ne preveč ena nad drugo.
• Krompir olupimo in narežemo na približno enako velike krhlje. Stresemo jih v mrzlo vodo, solimo in pristavimo na ogenj. Ko voda zavre, znižamo na srednji plamen in kuhamo še 5 do 10 minut. Krompir mora bit kuhan le na pol - tako, da ga lahko nabodemo na vilice, a z nekoliko truda.
• Med kuhanjem krompirja narežemo vso zelenjavo na približno enake kose oziroma po načelu: dlje kot se kuha, manjši naj bodo kosi. 
• Limono narežemo na krhlje, česen pustimo v lupini; čebulo pa narežemo na večje kose, da se ne bo zažgala.
• Krompir dobro odcedimo in pustimo, da se nekoliko posuši. Iz pečice vzememo vroč pekač in vanj stresemo vse sestavine. Premešamo, posolimo z grobo soljo in prelijemo z oljčnim oljem (ponovno kakšne tri žlice). Ker bo olje v pekaču vroče, glejmo, da ni zelenjava preveč mokra, saj se lahko spečemo. Namen predogretja pekača in olja v njem je v tem, da se zelenjava nekoliko popeče, predno se začne počasi kuhati in na koncu še peči v pečici.
• Pečemo, dokler zelenjava ne postane vidno zapečena; običajno to pomeni dobre pol ure.
• Postrežemo v pekaču z opozorilom, da je rob pekača zelo vroč.

No comments:

Post a Comment