Wednesday, April 24, 2013

Polnozrnati piškoti s kakavom in kokosom



Za 3 pekače piškotov potrebujemo:
- 400 g polnozrnate pirine moke
- 130 ml riževega ali kokosovega mleka
- 8 žlic zdrobljenih kakavovih zrn
- 50 g drobno nasekljanih suhih češenj, brusnic ali marelic
- 80 g veganske margarine
- 80 g rjavega sladkorja (veganskega, npr. znamke Billington's)
- 1 izravnano žlico mletega ingverja
- 1 izravnano žlico mletega cimeta
- 1 žlico vanilijeve aste ali vsebino enega ali dveh strokov vanilije
- pol čajne žličke sode bikarbone
- 100 g kokosove moke (naribanega kokosa)

Priprava:
• Moko, sladkor, ingver, cimet in sodo bikarbono v večji posodi dobro premešamo, nato v zmes z s prsti vtiramo margarino, da izginejo večje grudice.
• Dodamo riževo ali sojino mleko ter premešamo z žlico, da se sestavine povežejo. 
• Dodamo  kakavova zrna in suho sadje ter zamesimo piškotno testo. Poskusimo zamesiti kar se da hitro in testo čim manj gnesti in obdelovati, da bo krhko. Zmes bo biti nekoliko vlažna in morda nekoliko lepljiva.
• Testo oblikujemo v sploščeno kepo, ki jo zavijemo v folijo in za eno do dve uri postavimo v hladilnik (tako pripravljeno testo lahko počiva v hladilniku tudi ves dan, če ga pripravimo vnaprej).
• Testo vzamemo iz hladilnika in ga narežemo na tri kose.
• Delovno površino potresemo s kokosovo moko, nanjo položimo kos testa, še tega potresemo s kokosovo moko in razvaljamo, da dobimo 3-4 mm visoko plast (ravno toliko, kolikor dovoljujejo kakavova zrna). Po potrebi med valjanjem potresamo s kokosom.
• Z modelčkom za piškote (na primer kvadratnim) potiskamo razvaljano testo, nato z lopatico piškote prenesemo na pekač.
• Pečemo 8-9 minut pri 200ºC.
• Ko je prvi pekač piškotov v pečici, razvaljamo drugi kos testa, nato še tretji.
• Pečene piškote zložimo na večji krožnik ali rešetko, da se ohladijo.
• Dobro ohlajene piškote lahko hranimo v škatli ali posodi s pokrovom. Če jih bomo hranili dlje časa, jih v pečici pustimo minuto dlje, da v njih res ne bo nobene vlage.
• Piškoti se odlično podajo h kavi, čaju, svežemu sadju ali sadnim solatam.

No comments:

Post a Comment