Potrebujemo:
- 15 g lanenih semen
- 1 dcl vode
- 300 g kuhanih in olupljenih kostanjev
- 2,5 dcl sojinega mleka
- 30 ml sončničnega olja
- 100 g sladkorja
- 1 vrečico (5 g) vanilijevega sladkorja
- 300 g moke (mi smo uporabli pirino moko)
- 1 vrečico (12 g) pecilnega praška
- marmelado za premaz (mi smo uporabili slivovo)
- 200 g veganske čokolade za kuhanje
Priprava:
• Lanena semena stresemo v visok kozarec za mešanje in prelijemo z 1 dcl vode. S paličnim mešalnikom mešamo, da dobimo penasto zmes.
• Laneni mešanici dodamo sojino mleko, olje, sladkor in kostanje, ter s paličnim mešalnikom zmešamo do gladkega.
• V drugo, večjo posodo presejemo moko in pecilni prašek. Nato prilijemo tekočo zmes in dobro premešamo, da dobimo enakomerno, gosto maso.
• Maso prelijemo v srednje velik pekač (ali dva manjša pekača) in jo izravnamo. Debelina mase naj bo približno 2,5cm. Če pekač nima neoprijemljive prevleke, ga predhodno premažemo z oljem.
• Pekač postavimo v pečico, segreto na 180ºC, in pečemo 25-30 minut oziroma tako dolgo, da je konica noža, ki jo zapičimo v biskvit in izvlečemo, suha.
• Ko je biskvit pečen, ga zvrnemo iz pekača, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi. Nato mu odrežemo vrhnjo skorjo, da dobimo ravno površino. Poskrbimo, da ne odrežemo več, kot je potrebno.
• Pecivo premažemo z marmelado. Če želimo, da je pecivo sočno, najprej 4 žlice marmelade zmešamo s 4 žlicami vode in premažemo pecivo. Ko se ta prvi, tekoči premaz vpije v biskvit, ga premažemo še z nerazredčeno marmelado.
• Naposled na pari stopimo čokolado: nalomimo jo v skodelico, ki jo postavimo nad vročo vodo in mešamo, da se popolnoma raztopi. Čokolado še vročo prelijemo čez pecivo. Poskrbimo, da seže od roba do roba peciva (pomagamo si z nožem ali s silikonsko spatulo). Nič hudega, če tu in tam skozi čokoladni premaz pokuka malo marmelade.
• Ko je čokolada še tekoča, z zobotrebcem zarišemo vzporedne črte po celi dolžini peciva. Črte naj bodo približno 2 cm narazen, in vse naj potekajo v isti smeri. Nato med narisanimi črtami potegnemo še črte v obratni smeri.
• Pecivo po želji okrasimo s kandirano lupino pomaranče, limone ali grenivke. Preden ga razrežemo, počakamo, da se čokolada strdi (pomagalo bo, če ga vsaj za nekaj časa postavimo v hladilnik).
No comments:
Post a Comment