Potrebujemo:
• za biskvit:
- 2 srednje veliki rdeči pesi
- 1,5 skodelice moke
- 3 jedilne žlice kakava v prahu
- 1,5 čajne žličke pecilnega praška
- ščep soli
- 1/2 skodelice sladkorja
- 1/2 skodelice rastlinskega mleka (npr. sojinega)
- 1/4 skodelice vode, v kateri se je kuhala pesa
- 1/4 skodelice olja
- 2 čajni žlički jabolčnega kisa
- 1 čajno žličko vanilije v prahu ali vanilijevega ekstrakta
• za nadev:
- rezine svežih jagod ali drugega sadja po izbiri
• za kremo:
- 1 skodelico vode
- 1/2 čajne žličke agarja v prahu
- 250 g veganske čokolade
- 2/3 skodelice sladkorja
- 350 g svilnatega tofuja
Priprava:
• Peso operemo, olupimo in drobno nasekljamo ali naribamo. Prelijemo jo s toliko vode, da je prekrita, in kuhamo približno 15 min oz. dokler se ne zmehča. Pustimo, da se nekoliko ohladi, nato koščke pese odcedimo in s paličnim mešalnikom ali v blenderju do gladkega zmešamo s 60 ml (1/4 skodelice) vode, v kateri se je kuhala. Postavimo na stran.
• V manjši posodo dobro premešamo sladkor, rastlinsko mleko, olje, kis in vanilijo.
• V večji skledi zmešamo moko, kakav, pecilni prašek in sol, nato z metlico nežno vmešamo vsebino manjše posode. Nazadnje vmešamo še ohlajeno pesino kremo.
• Na dno pekača namestimo papir za peko (premer na sliki je 18 cm), obod namastimo z rastlinsko margarino (ali premažemo z oljem) in posipamo z malo moke, nato v pekač prelijemo biskvitno maso in pečemo približno 50 min na 175 °C (torta je pečena, ko v sredino pekača zapičen zobotrebec pride iz biskvita suh). Biskvit ohladimo in ga prerežemo na pol tako, da dobimo dve plasti.
• Sedaj se lotimo priprave kreme. Tofu in 2/3 skodelice sladkorja do gladkega zmeljemo z mešalnikom. V kozici zmešamo skodelico vode z agarjem in med mešanjem segrevamo do vretja ter ob mešanju kuhamo na majhnem ognju še 10 min. Odstavimo z ognja in v vodo vmešamo zdrobljene koščke čokolade ter mešamo, dokler se ta popolnoma ne raztopi. Nato masi dodamo še tofu s sladkorjem in dobro premešamo. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato za nekaj ur (ali čez noč) premestimo v hladilnik.
• Vrnjo ploskev spodnje biskvitne strani namažemo s čokoladno kremo in obložimo z jagodami ali drugim sadjem, nato čez poveznemo še drugo plast. S čokoladno kremo premažemo tako vrhnjo plast in obod, nato pa nanjo nabrizgamo še vzorce po želji. (Morebitno preostalo čokoladno kremo lahko postrežemo v kozarcih s svežim sadjem.)
No comments:
Post a Comment