Klasično britansko pecivo, ki ga tradicionalno postrežejo ob popoldanskem čaju, po navadi z marmelado. Naj vas preprostost sestavin ne zavede - scones imajo svojstveno teksturo in večplasten okus, ki premami še tako izbrane jedce.
Za 12-16 kosov peciva potrebujemo:
- 500 g gladke moke + prgišče moke za pomokanje
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- 150 g + 1 čajno žličko sladkorja
- 150 g veganske margarine
- 1 dcl ovsenega, sojinega ali drugega rastlinskega mleka
- 1 žlico jabolčnega kisa
- 200 g mešanice rozin in posušenih brusnic
- 2,5 dcl sojinega jogurta
Priprava:
• Najprej zmešamo 1 dcl rastlinskega mleka in 1 žlico jabolčnega kisa in pustimo nekaj minut stati.
• Medtem v posodi premešamo moko in pecilni prašek. Dodamo margarino in jo s prsti vtiramo v moko, da dobimo krušnim drobtinam podobno zmes.
• Nato v moko vmešamo 150 g sladkorja, rozine in brusnice ter na sredini naredimo jamico, v katero vlijemo rastlinsko mleko s kisom in sojin jogurt.
• Mešamo, da dobimo enotno testo. Nekoliko bo mokro in lepljivo, a takšno dá najboljše rezultate. Za prvič, ko še vadimo, lahko po želji dodamo še nekoliko moke in tako ustvarimo bolj suho, gnetljivo testo.
• Polovico testa predenemo na pomokano površino in ga oblikujemo v 2-3 cm visok disk. Razrežemo ga na 6 ali 8 delov, ki jih predenemo na pekač. Pazimo, da je med posameznima kosoma 2-3 cm prostora. Potresemo s pol čajne žličke sladkorja.
• Postopek ponovimo z drugo polovico testa.
• Postavimo v pečico, segreto na 200ºC, in pečemo 17-20 minut oziroma tako dolgo, da je pecivo zlatorjavo zapečeno.
No comments:
Post a Comment