Saturday, May 31, 2014

Rižota s šparglji in mladim česnom


Za dve osebi potrebujemo:
- ¾ skodelice riža za rižoto (arborio, ribe)
- šop špargljev (lahko tudi samo polovico)
- manjšo čebula ali kos pora
- 3 mlade česne
- oljčno olje
- jušno osnovo (3 krat toliko kot riža)
- sol in poper

Dvojna sezonskost, ki je ne smemo zamuditi.

Priprava:
• Na ponvi ali v posodi z debelim dnom na dveh žlicah olja počasi do mehkega popražimo drobno seskljano čebulo oziroma por. Dodamo na kolobarje narezan mlad česen in še malo popražimo.
• Dodamo na koščke narezane šparglje. Vse skupaj dušimo okoli 5 minut, nakar dodamo še riž in še nekoliko popražimo. 
• Zalijemo s polovico jušne osnove in pokrito na blagem ognju kuhamo do okoli polovice časa, ki je naveden za riž (okoli 15 minut). Potem dolijemo del ostale tekočine, dobro premešamo in kuhamo naprej. Tako s počasnim dolivanjem in nežnim mešanjem skuhamo rižoto do konca. Ciljamo na to, da je riž ravno skuhan in da postane rižota kremasta. Solimo čisto na koncu, saj lahko hitro kaj presolimo zaradi jušne osnove. Predno postrežemo, pokapamo z oljčnim oljem in popopramo.

No comments:

Post a Comment