Wednesday, March 12, 2014

Pečen česen (kot začimba)


Za manjši kozarček (približno 1 dcl) potrebujemo:
- 6 glav česna
- 2 dcl jušne osnove
- razne začimbe (timijan, rožmarin…)

Dodatek jedem, ki olajša in oplemeniti kuho.

Priprava:
• Uporabimo majhen pekač za lazanjo ali drugo majhno ognjevarno posodo.
• Glave česna očistimo čisto zunanjih lupinic, ki ponavadi že same odpadajo. Vsaki glavi odrežemo vrh ravno toliko, da prerežemo vse stroke. Spodnji del glave česna zravnamo z udarcem po rezalni deski ali pa z nožem - ravno toliko, da bodo vsaj približno pokončno stali v pekaču. 
• Ves česen zložimo v pekač in zalijemo z juho in začimbami. Tekočina naj sega približno do 1/3 ali 1/2 višine česna. Dobro pokrijemo za aluminijasto folijo in postavimo v pečico, segreto na 200°C, za vsaj 1 uro. (To je najbolje storiti, ko pečemo kruh ali zelenjavo, da ne bi greli cele pečice za čisto majhen pekač. Vonj se ne poznal na jedi, ki jo pečem ob česnu.) 
• Pečen česen z lahkoto iztisnemo iz glavic. Z žličko ga malce pomešamo in naložimo v kozarček za vlaganje. V hladilniku lahko takšen česen hranimo več tednov. Njegov okus je blag in primeren za celo vrsto jedi. Za začetek ga lahko na primer vmešamo na v pire krompir (ena žlička zadostuje za pire krompir za dve osebi).


Recept smo povzeli po knjigi The Millennium Cookbook avtorjev Eric Tucker & John Westerdahl.

No comments:

Post a Comment