Saturday, March 8, 2014

Buhteljni z marmelado


Za 12 buhteljnov potrebujemo:
- 500 g gladke moke
- 250 ml sojinega mleka
- 60 g sladkorja
- 60 g + 1 žlico veganske margarine
- 1 čajno žličko vanilijeve paste (ali prahu ali sladkorja)
- 15 g suhega kvasa (ali 30 g svežega)
- ščep soli
- 200 g marmelade
- 1 žlico sladkorja v prahu za posip

Priprava:
• Sojino mleko segrejemo, da je toplo (nikakor ne vroče) in ga zmešamo z vanilijo.
• Moko presejemo v posodo in na sredini naredimo jamico. Na zunanji rob jamice posuemo sol, v jamico pa stresemo margarino, sladkor, kvas ter prelijemo s toplim sojinim mlekom in narahlo pomešamo. Nato pustimo stati 10-15 minut, da kvas naraste.
• Z večjo žlico, spatulo ali električnim mešalnikom z nastavkom za gnetenje mešamo od znotraj navzven, dokler ne porabimo vse moke in dobimo gnetljivo testo, ki se le nežno oprijema sten posode. Potresemo ga z moko in pokrijemo s krpo ter pustimo vzhajati 30 minut v toplem prostoru.
• Ko je testo vzhajano (narastlo bo na dvojno velikost), ga zvrnemo na pomokano površino, še enkrat na hitro pregnetemo in razvaljamo na 8-10 mm debelo.
• Testo razrežemo na 12 približno enako velikih pravokotnikov.
• Na vsak kos testa denemo žlico marmelade, nato pa robove testa zberemo skupaj in jih stisnemo, da buhtelj zapremo.
• Stopimo žlico margarine (lahko kar v isti kozici, v kateri smo greli sojino mleko).
• Oblikovane buhteljne ob straneh premažemo s stopljeno margarino in jih zložimo v pekač tako, da je nagubani del na dnu in da se tiščijo eden drugega. Pekač pokrijemo s krpo in buhteljne pustimo vzhajati 20 minut.
• Vzhajane buhteljne postavimo v pečico, segreto na 180ºC, in pečemo 30-35 minut. Na polovici časa pečenja jih lahko pokrijemo z aluminijasto folijo, da ne bi preveč porjaveli.
• Ko so pečeni, buhtelnje stresemo iz pekača in ohladimo na krpi. 
• Pred serviranjem narahlo potresemo s sladkorjem v prahu.


No comments:

Post a Comment