Za 4 osebe potrebujemo:
• za svaljke
- pol kilograma krompirja
- 300 g moke
- ščepec soli
- žlico veganske margarine
• za posip
- 2 žlici sončničnega olja
- 6 žlic krušnih drobtin*
- rjavi sladkor po okusu
*Pozor, drobtine, ki so na voljo v trgovinah, niso nujno veganske. Potrebno je preveriti sestavine, navedene na embalaži!
Priprava:
• Krompir skuhamo cel, z olupki vred. Ko je kuhan, ga oplaknemo s hladno vodo in olupimo, nato pa stisnemo. Če nimamo orodja za stiskanje krompirja, ga lahko tudi naribamo. Stresemo ga v posodo za mešanje.
• Mlačnemu (ne vročemu) krompirju postopoma dodajamo moko in z žlico ali kuhalnico mešamo, da dobimo enakomerno zmes. Ko smo dodali približno tretjino moke, vmešamo še margarino in potresemo s ščepcem soli. Nato še naprej dodajamo moko in mešamo. Koliko moke bomo pravzaprav morali uporabiti, je odvisno od sorte krompirja. Pri nekaterih je lahko dovolj že 200 g moke. Zmes mora biti kompaktna, a še zmeraj nekoliko lepljiva. Naposled jo dobro pregnetemo s prsti.
• Z žlico zajamemo nekaj testa in ga stresemo na dobro pomokano površino ter oblikujemo svaljek. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
• Izdelane svaljke stresemo v krop in kuhamo približno 15 minut: kuhani so takrat, ko splavajo na površje. S penovko jih predevamo na krožnik.
• V manjši ponvi ali kozici segrejemo olje, nanj
stresemo krušne drobtine in jih na zmernem ognju med stalnim mešanjem pražimo, da porjavijo. Dodamo sladkor po okusu, nato pa drobtine potresemo po svaljkih.
• Svaljkov lahko naredimo tudi večjo količino in jih zamrznemo (predno jih damo v zamrzovalnik, jih dobro pomokamo, da se ne sprimejo.) Če jih ne potresemo s sladkorjem, so odlična priloga k solati iz kitajskega zelja ali raznim omakam.
No comments:
Post a Comment