Za 2 osebi potrebujemo:
- 1 skodelico ajdove kaše
- ščepec soli
- 2 jabolki
- prgišče suhih marelic ali sliv
- prgišče rozin
- prgišče datljev
- prgišče mandljev
- sok 1 pomaranče
- žlico ali dve limoninega soka
- malo limonine lupinice
- cimet
- žlico olja
Topla kot kaša, hladna kot rezina.
Priprava:
• Ajdovo kašo stresemo v dve skodelici hladne, rahlo osoljene vode in jo postavimo na štedilnik. Počakamo, da zavre, in pokrito počasi kuhamo 15 minut. Potem ugasnemo štedilnik in pustimo pokrito še 10 minut.
• Medtem, ko se ajda kuha, pripravimo sadje. Neolupljeno jabolko grobo nasekljamo z nožem ali multipraktikom. V posodi z debelim dnom, kamor smo dali malo olja, počasi pokrito dušimo nasekljana jabolka. Jabolkom med kuhanjem dodamo še rozine, grobo nasekljane marelice, datlje in mandlje. Podušimo kakšnih 10 minut oziroma toliko časa, da se jabolka razpustijo in postanejo slajša. Dodamo pomarančin in limonin sok ter lupinico. Še malce podušimo in začinimo s cimetom.
• Sadje in kuhano ajdo dobro premešamo. Če želimo, se lahko kaše lotimo takoj, ali pa še vročo kašo predevamo v rahlo namaščen pekač in pustimo, da se povsem ohladi. Tako ohlajeno kašo bomo lahko ponudili kot rezino.
• Pred serviranjem po želji narahlo potresemo s sezamom.
No comments:
Post a Comment