Za približno 1.8 l juhe potrebujemo:
- 1 čebulo
- 3 stroke česna
- 3 večje pore
- 5 srednje velikih krompirjev
- 1 l jušne osnove (ali 1 liter vode in 2 jušni kocki)
- manjši šopek peteršilja
- poper
- 1 žlico oljčnega olja
Priprava:
• V loncu segrejemo žlico olja in na njem popražimo sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na kolobarčke narezan por in na srednje visoki temperaturi pokrito dušimo 5 minut.
• Dodamo stisnjen česen, premešamo in dušimo še eno minuto.
• Dodamo olupljen in na kocke narezan krompir in zalijemo z jušno osnovo.
• Ko juha zavre, temperaturo zmanjšamo in pustimo, da pokrito počasi vre 15 minut ozirma tako dolgo, da je krompir kuhan.
• Juho zmešamo s paličnim mešalnikom (lahko do gladkega, lahko pa v njej pustimo nekaj manjših koščkov krompirja in pora - odvisno od tega, kakšno konsistenco imamo radi).
• Pred serviranjem narahlo popopramo s sveže mletim poprom in potresemo z nasekljanim peteršiljem.
• Po želji v juho dodamo še žlico ali dve sojinega jogurta.
Odlična juha! Tudi sama jo pripravljam tako, le da pri meni ne sme manjkati muškatni orešček.
ReplyDeleteSuper ideja, hvala! Naslednjič bomo tudi mi poskusili z muškatnim oreščkom.
Delete