Saturday, January 25, 2014

Čajno pecivo


Za pekač in pol piškotov potrebujemo:
- 300 g večnamenske ali ostre pšenične moke
- 150 g veganske margarine
- 100 g sladkorja (zmleti rjavi sladkor)
- 1 čajno žličko vanilijevega sladkorja
- 1 vrečko pecilnega praška ali vinskega kamna (20 g)
- naribano lupino ene bio limone
- ½ čajne žličke ingverja v prahu
- ½ čajne žličke mletega pimenta

Priprava:
• V večji posodi zmešamo vse suhe sestavine. Dodamo nekoliko zmešano margarino in s prsti dobro pretlačimo, tako da dobimo zmes, ki spominja na grob kuskus ali drobtine. 
• Počasi dodamo žlico ali dve hladne vode, da se začne zmes sprijemati v enotno testo. 
• Testo zavijemo v folijo, oblkujemo v ploščati hlebček in za okoli pol ure postavimo v hladilnik. 
• Ohlajeno testo razvaljamo na papirju za peko. Če se testo lepi na valjar, bodo v pomoč počasni gibi in malce ostre moke. Testo razvaljamo na okoli 3 mm debeline. Z modelčki izrežemo posamezne piškote, odvečno testo ponovno zgnetemo in ponovimo postopek. Če želimo zelo krhke piškote, uporabimo ostro moko, vendar bo delo z oblikovanjem piškotov nekoliko nerodnejše, saj se bo testo rado trgalo.
• Piškote pečemo 12 do 15 minut pri 180°C, do rahlo rjave barve. Vroči piškoti bodo še malo elastični, a bodo kmalu postali takšni, ki le še čakajo namakanje v čaju.
• Pečene piškote po želji okrasimo s stopljeno čokolado.

No comments:

Post a Comment