Potrebujemo:
- 450 g moke (gladke bele, polnozrnate moke za pecivo, pirine moke ali kakršno koli kombinacijo teh)
- 4 srednje velike zrele banane
- 100 g suhih datljev
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- 2 zvrhani žlici celih lanenih semen (ali dve žlici mletih)
Priprava:
• Moko, pecilni prašek, cimet in sodo bikarbono dobro premešamo ali, še bolje, presejemo.
• Laneno seme stresemo v visok, ozek kozarec za mešanje, dodamo 6-8 žlic vode (toliko, da se da mešati s paličnim mešalnikom) in zmeljemo, da dobimo svetlo penasto zmes. Če uporabimo mleto laneno seme, ga enostavno zmešamo z vodo in pustimo nekaj minut stati.
• V kozarec z lanenim semenom dodamo nalomljene banane in jih zmeljemo s paličnim mešalnikom (po želji malo banane prihranimo in jo dodamo v zmes narezano na koščke).
• Datlje drobno nasekljamo.
• V skledi z moko na sredini naredimo jamico in vanjo zlijemo banane z lanom. Dodamo še datlje in mešamo, da dobimo krušnemu testu podobno zmes. Testo bo nekoliko vlažno in lepljivo, a s kančkom dobre volje ga hitro ukrotimo in stresemo v pekač (ozek in dolg). Če ne uporabimo pekača z neoprijemljivim premazom, ga predhodno namažemo z maščobo ali obložimo s papirjem za peko.
• Postavimo v pečico, segreto na 160ºC in pečemo približno 50 minut oziroma tako dolgo, da je hlebec zlato zapečen in je zobotrebec, ki ga pičimo v kruh in izvlečemo, čist.
• Pecivo ohladimo na rešetki in serviramo s čajem, kavo ali sočnim svežim sadjem.
No comments:
Post a Comment