Wednesday, October 30, 2013

Testenine s paradižnikovo omako


Za 2 osebi potrebujemo:
- 250 g špagetov ali drugih testenin
- 200 g pelatov
- 4 stroke česna
- ½ srednje velike čebule
- žlico kakovostne paradižnikove mezge (dvojni koncentrat)
- ½ dcl oljčnega olja
- manjši pekoči feferon
- vejico rožmarina
- par vejic timijana
- origano
- baziliko
- sol

Pašta s paradižnikovo omako je najpreprostejša jed … a ne, če je pripravljena, kot se spodobi.

Priprava:
• V večji ponvi z debelim dnom na blagem ognju segrejemo oljčno olje in na njem najprej popražimo na drobno sesekljano čebulo, za tem pa še enakomerno nasekljan česen. Pražimo tako, da se komaj sliši prasketanje, saj ne želimo pregreti olja ali celo zažgati čebule ali česna. 
• Dodamo suh ali svež sesekljan feferon (in zelišča, če uporabljamo posušena). Zatem dodamo paradižnikovo mezgo, ki jo dobro zmešamo z oljčnim oljem v ponvi (če ga je morda premalo, ga dodamo še žlico ali dve). Pražimo še par minut.
• Medtem smo zavreli vodo, v njej namočili pelate in jih, po kopeli v mrzli vodi, olupili, odstranili seme in jih drobno nasekljali. Lahko jih tudi spasiramo, če imamo pravi pripomoček. 
• Paradižnik damo v ponev, dobro premešamo in solimo z okoli ¼ žličke soli. Ko paradižnik zavre, znižamo plamen in počasi dušimo vsaj 20 minut, bolje še dlje. Če se nam zdi omaka pregosta, jo zalijemo z malo vode, v kateri kuhamo špagete. Dosolimo po okusu.
• Tako pripravljeno omako zmešamo z odcejenimi špageti in postrežemo na belem prtu.

No comments:

Post a Comment