Saturday, September 7, 2013

Šalša


Za velik lonec šalše potrebujemo:
- 3 ali 4 kg zelo zrelega paradižnika
- 2 manj pekoča feferona
- 1 čebulo
- 1 velik korenček
- 3 stroke česna
- vejico zelene
- šopek bazilike
- 1 žlico sladkorja
- sol
- po želji še 2 bučki ali manjšo bučo (npr. hokaido)


Priprava:
• Paradižnik operemo in odrežemo poškodovane ali nezrele dele. Kjer je mogoče, odstranimo kožico (pri zelo zrelem paradižniku kožice, vsaj v večji meri, ni težko odstraniti, ni pa potrebno popolnoma olupiti paradižnika). Narežemo ga na kose in denemo v lonec.
• Dodamo na kose narezano čebulo, feferone in korenček ter olupljen česen.
• Če se odločimo še za bučo ali bučke, tudi to narežemo na kose in dodamo v lonec.
• Pokrijemo in na nizki temperaturi segrejemo do vrelišča, potem pa vremo približno eno uro, da se paradižnik razpusti in korenje zmehča. V zadnjih 15 minutah kuhanja dodamo baziliko, zeleno in sladkor.
• Po eni uri odstavimo, zmeljemo s paličnim mešalnikom in solimo po okusu. 
• Odmerimo količino šalše, ki jo potrebujemo za sprotno uporabo, ostalo pa prelijemo v kozarce za vlaganje, ki smo jih predhodno potopili v vrelo vodo. Zapremo s pokrovčki in pokrito pustimo stati 2-3 dni, da se šalša počasi ohlaja, potem jo lahko shranimo v kleti, shrambi ali v hladilniku za kasnejšo uporabo.


Šalšo uporabljamo kot samostojno omako za testenine, riž ipd, ali jo obogatimo s stročnicami, dodatno zelenjavo, sejtanom… Lahko jo uporabimo tudi na pizzi ali pa jo jemo kot juho.


No comments:

Post a Comment