Saturday, March 30, 2013

Piškotne rezine "karneval"



Neverjetno dišeče, mehke piškotne rezine, ki prekipevajo od pisanih okusov.

Potrebujemo:
- 200 g pirine moke
- 200 g bele moke
- 150 ml riževega mleka
- 150 g nasekljanega suhega sadja: mango, češnje, brusnice
- 100 g nasekljanega kandiranega ingverja*
- 4 žlice zdrobljenih kakavovih zrn
- 80 g veganske margarine
- 80 g rjavega sladkorja (veganskega, npr. znamke Billington's)
- naribana lupinica 1 ekološke limone
- 2 izravnani žlici mlete začimbne mešanice: koriandrova semena, cimet, muškatni orešček
- pol čajne žličke sode bikarbone
- ščepec soli

*Če nimamo veganskega kandiranega ingverja, ga nadomestimo s čajno žličko ingverja v prahu in 100 g brusnic.

Priprava:
• Moko, sladkor, začimbno mešanico, sol in sodo bikarbono v večji posodi dobro premešamo, nato v zmes z s prsti vtiramo margarino, dokler ne izginejo večje grudice.
• Dodamo naribano limonino lupinico in riževo mleko ter premešamo z žlico, da se sestavine povežejo. 
• Dodamo nasekljano suho sadje in kakavova zrna ter zamesimo piškotno testo. Poskusimo zamesiti kar se da hitro in testo čim manj gnesti in obdelovati, da bo testo krhko (sicer bo bolj podobno kruhu). Zmes mora biti nekoliko vlažna in morda nekoliko lepljiva.
• Testo oblikujemo v kepo, ki jo nato zavijemo v folijo, sploščimo, kolikor se da (da se bolj enakomerno ohladi) in za eno do dve uri postavimo v hladilnik (tako pripravljeno testo lahko počiva v hladilniku tudi ves dan, če ga pripravimo vnaprej).
• Testo vzamemo iz hladilnika in ga porazdelimo po dnu pekača. če nimamo pekača z neoprijemljivo površino, dno pekača obložimo s papirjem za peko. 
• S prsti ali z večjo plastično žlico pritiskamo, da dobimo približno 7mm debelo plast brez lukenj. Če uporabimo manjši pekač, bomo potrebovali dva.**
• Pekač postavimo v pečico, predogreto na 200ºC, in pečemo 10-12 minut. 
• Pečeno testo ohladimo na kuhinjski krpi, potem pa narežemo na poljubno velike pravokotne ali trikotne rezine. 
**Če želimo piškote namesto rezin, iz testa oblikujemo kroglice v velikosti žogice za golf in jih z dlanjo pritisnemo ob pekač, da dobimo velike, okrogle piškote.

No comments:

Post a Comment