Wednesday, March 2, 2016

Lahki čokoladni mousse


Za 6 kavnih skodelic potrebujemo:
- 100 ml hladne aquafabe (vode, v kateri se je kuhala čičerika; lahko tudi iz pločevinke)
- 1/8 čž* citronke
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 100 ml sojine smetane za kuhanje ali polnomastnega kokosovega mleka
- 125 g jedilne čokolade
- par kapljic olja pomaranče (primernega za uživanje)

*1 čž = 5 ml

Priprava:
• Čokolado narežemo na majhne koščke in jo stopimo v kozici nad paro. Vmešamo smetano in olje pomaranče. Dobro premešamo, da dobimo homogeno kremo (ganache).
• Aquafabo precedimo v ožjo visoko posodo za stepanje in dodamo citronko. Z ročnim mešalnikom (ali še bolje - s paličnim mešalnikom z balonastim nastavkom za stepanje) stepamo nekaj minut oz. dokler aquafaba ne postane belkasta in njen volumen znatno naraste. Takrat dodamo še sladkor in stepamo, da se ta raztopi, pena pa postane zelo gosta in ne teče več (četudi bi skledo obrnili na glavo). 
• Čokoladni ganache nato počasi vlijemo preko pene in z žlico počasi in previdno pomešamo, da porazdelimo čokolado a ohranimo karseda veliko zračnih mehurčkov. 
• Kavne skodelice napolnimo s čokoladno kremo in jih vsaj za nekaj ur, najbolje pa čez noč, postavimo v hladilnik, kjer se bo krema strdila. 
• Predlog za serviranje: čokoladni lističi, sveže jagodičevje, list sveže mete.


No comments:

Post a Comment