Saturday, May 10, 2014

(Ne)mlečni kruh z rozinami


Potrebujemo:
- 500 g moke (in še prgišče moke za pomokanje)
- 300 ml ovsenega (ali drugega rastlinskega) mleka 
- 1 žlico veganske margarine
- 50 g sladkorja
- 80 g rozin
- 20 g svežega kvasa (ali enakovredno količino suhega)
- ščep soli

Priprava:
• V večji skodelici v mlačnem ovsenem mleku razmešamo kvas. Dodamo pol čajne žličke sladkorja in žlico moke, dobro premešamo in pustimo stati 15 minut, da kvas naraste. 
• V kozici na nizki temperaturi segrejemo margarino, da postane tekoča, vanjo stresemo rozine in dobro premešamo.  Pustimo, da se nekoliko ohladi.
• Moko presejemo v skledo, v kateri bomo gnetli testo. Dodamo sladkor in sol ter dobro premešamo.
• V sredino moke naredimo jamico in vanjo vlijemo kvas z ovsenim mlekom. S kuhalnico ali večjo žlico mešamo, da prične nastajati testo. Dodamo še rozine in zamesimo v gladko testo. Pokrijemo in pustimo vzhajati 60 minut, da naraste na dvojno velikost.
• Vzhajano testo na hitro ponovno pregnetemo. Nato iz njega na pomokani površini oblikujemo več malih hlebčkov, ki jih tesno enega ob drugem zložimo v pekač, ali pa iz testa oblikujemo dolge svaljke, ki jih prepletemo v štruco.
• Oblikovan kruh ponovno pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati še 15-20 minut, nato pa ga postavimo v pečico, segreto na 180ºC in pečemo 25-30 minut oziroma tako dolgo, da je zlatorjavo zapečen.


No comments:

Post a Comment