Saturday, December 21, 2013

Ajdovčki z marmelado


Za en pekač piškotov potrebujemo:
- 160 g večnamenske ali ostre pšenične moke
- 120 g ajdove moke
- 180 g grobo mletih orehov (lahko tudi druge oreške)
- 150 g margarine
- 100 g sladkorja (zmleti rjavi sladkor)
- ščepec cimeta
- žlico ali dve vode (odvisno od moke)
- nekaj žlic marmelade (marelične ali slivove)

Klasična, a zanemarjena družba ajdove moke, oreškov in marmelade.

Priprava:
• V večji posodi zmešamo vse suhe sestavine. Dodamo nekoliko zmešano margarino in s prsti dobro pretlačimo, tako da dobimo zmes, ki spominja na grob kuskus ali drobtine (enako kot pri pitah). 
• Počasi dodamo par žlic hladne vode, da se začne zmes sprijemati v enotno testo. Še malo pregnetemo in se lotimo oblikovanja piškotov. 
• Z rokami vzamemo malo testa in ga oblikujemo kroglico, ki jo rahlo sploščimo, preden jo damo na pekač (obložen s papirjem za peko). V kroglico na pekaču s prstom previdno (še posebno, če delamo z ostro moko) vtisnemo vdolbinico, kamor bomo dali marmelado. Piškoti se med peko bistveno ne povečajo, zato jih lahko zložimo razmeroma tesno na pekač.
• Piškote pečemo 12 minut pri 180°C, nato vzamemo pekač iz pečice in piškote napolnimo z marmelado. Napolnjene pečemo še 5 minut. Nekaj marmelade bo morda steklo s piškotov, a nič zato. 
• Recept je primeren tudi za improvizacijo s kokosovo moko, kakavom, mandlji...

No comments:

Post a Comment