Saturday, July 13, 2013

Tabbouleh


Za 3-4 osebe potrebujemo:
- 1 skodelico bulgurja
- šop peteršilja (nasekljan okoli ¼ skodelice)
- šopek mete (okoli polovico toliko kot peteršilja)
- 4 srednje velike paradižnike
- 3 mlade čebule ali nekoliko več šalotke
- žličko pimenta
- ½ žličke cimeta
- sok ene limone
- oljčno olje
- sol in poper

Ena izmed bližnjevzhodnih kulinaričnih zvezd, ki je lahko glavna jed ali priloga.

Priprava:
• Bulgur namočimo v 2½ količini vode in pustimo pokritega stati vsaj 20 minut. Če bulgur po tem času še mehak (ne sme hrustati) in se nam mudi, lahko bulgur pokuhamo za par minut, sicer pa naj se še malo namaka. Nato odlijemo morebitno odvečno vodo ali pa bulgur odcedimo s cedilom. 
• Medtem se lahko lotimo ostalih sestavin. Pripravimo si skledo, v katero bomo sproti dajali sestavine in bomo na koncu vse skupaj dobro premešali ter začinili.
Peteršilju in meti odstranimo večino stebel in ju drobno sesekljamo. Paradižnike narežemo na kocke, mlado čebulo ali šalotko narežemo na majhne kolobarčke.
Vse sestavine dobro premešamo in začinimo. Piment in cimet morda nista prvi začimbi, na kateri bi pomislili ob solati, vendar brez niju v tem primeru ne gre.
Količina peteršilja v tabboulehu je tema, ki njegove ljubitelje in ljubiteljice hitro spre. Nekateri prisegajo na to, da mora biti peteršilja več kot bulgurja, drugi obratno.
• Serviramo in - dober tek!

No comments:

Post a Comment