Saturday, January 26, 2013

Veganski segedin golaž



Za velik lonec golaža potrebujemo:
- 1 liter suhih sojinih koščkov
- 1 liter kislega zelja
- 2 veliki čebuli
- 3 stroke česna
- 2 jušni kocki
- 3 zvrhane žlice paradižnikovega koncentrata
- 2 zvrhani žlici gorčice
- 1 žlico mlete sladke paprike
- oljčno olje
- poper v zrnu
- mleta kumina
- lovorjev list

Priprava:
• Sojine koščke prelijemo z 12 dcl vroče vode, v kateri smo raztopili jušni kocki, in jih pustimo namakati 10 minut. 
• Medtem nasekljamo čebulo in česen in ju na srednje močni temperaturi na oljčnem olju pražimo, da čebula porumeni.
• Sojine koščke odcedimo in iz njih iztisnemo odvečno tekočino (le-to shranimo, ker jo bomo kasneje potrebovali) ter jih dodamo v ponev in pražimo, da se nekoliko popečejo.
• Dodamo paradižnikovo mezgo, gorčico, mleto papriko in kislo zelje ter vse skupaj zalijemo z juho, ki je ostala od sojinih koščkov. 
• Med mešanjem dodamo še poper, kumino in lovorjev list.
• Ko golaž zavre, pokritega kuhamo na nizki temperaturi še 20 minut.
• Serviramo s krompirjem v kosih.

2 comments: