Tuesday, February 14, 2017

Mini vanilijeve tortice s čokoladno kremo


Za približno 20 mini tortic (cupcakes) potrebujemo:

(suhe sestavine)
- 120 g moke
- 1 žlico koruznega škroba
- 1/4 čajne žličke sode bikarbone
- 1/4 čajne žličke pecilnega praška
- ščep soli

(mokre sestavine)
- 120 ml sojinega mleka
- 40 g olja
- 70 g sladkorja
- 1/2 zavitka vanilijevega sladkorja
- 1 žlico limoninega soka
- 1/2 čajne žličke limonine lupinice

(za kremo)
- 200 g veganske temne čokolade
- 100 g sojine smetane za kuhanje (ali kokosove kreme)
- po zelji se 20 g veganskega masla (npr. Alsan) za večjo stabilnost kreme. 

Priprava:
• Posebej zmešamo prvi in drugi sklop sestavin, nato oboje (mokre in suhe sestavine) skupaj zmešamo v gladko maso.
• Maso porazdelimo v vdolbinice namaščenega pekača za cupcakes ali mini muffine (do približno 2/3 višine). Pečemo 10-12 min pri 175°C.
• Pripravimo kremo: čokolado skupaj s smetano raztopimo v posodi, ki jo segrevamo nad paro (au bain marie). Ko je vsa čokolada raztopljena, pokrito postavimo v hladilnik za nekaj ur, dokler se ne učvrsti, nato kremo z metlicami stepemo in jo v poljubnem vzorcu nabrizgamo na ohlajene tortice. 


Monday, February 6, 2017

Enostavni veganski ramen rezanci


Za 4 osebe potrebujemo:
- 4 gnezda riževih ramen rezancev
- večjo pest gob
- 3 ali 4 stroke česna
- šopek peteršilja 
- 2 korenčka
- 1 bučko
- malo stebelne zélene
- 8 dcl čiste zelenjavne ali miso juhe
- svetlo sojino omako
- 2 žlici sončničnega olja
- 200 g navadnega tofuja
- 6 mladih čebulic


Priprava:
• Na žlici olja popražimo gobe (narezane na tanke lističe ali drobne kocke) in strt česen. 
• Dodamo na grobo narezan peteršilj in pomešamo, nato dodamo še nariban korenček, naribano bučko in drobno narezano zéleno.


• Zalijemo z delom juhe (toliko, da je zelenjava pokrita) in na majhnem ognju kuhamo nekaj minut, da se korenček zmehča.
• Medtem v drugi ponvi na žlici olja popečemo na kocke narezan tofu, da dobi zlato barvo. Pečenega pokapamo s sojino omako in postavimo na stran.
• Na zelenjavo sedaj naložimo gnezda rezancev in zalijemo s preostalo juho. Če rezanci niso prekriti s tekočino, dodamo še malo vode. Kuhamo tako dolgo, da so rezanci nared (navadno 3-5 minut. Če uporabimo pšenične rezance in ne riževih, jih je najbolje posebej skuhati po navodilih proizvajalca in že skuhane dodati k zelenjavi).
• Postrežemo s kockami tofuja ter potreseno z drobno narezano mlado čebulo.