Wednesday, February 24, 2016

Široki rezanci z gobovo omako in ocvrto bučo



Za 2 osebi potrebujemo:

- 200 g širokih rezancev

• za omako:
- 180 g šampinjonov ali jurčkov
- 1 srednje veliko čebulo
- šopek peteršilja
- 250 ml sojine smetane
- 1 čajno žličko koruznega škroba
- 1 jušno kocko ali enakovredno količino jušne osnove v prahu
- 0.3 dcl vode
- 2 žlici sončničnega olja

• za ocvrto bučo:
- 4-6 rezin buče po želji
- 2 žlici moke
- ščepec ali dva timijana
- olje za pečenje
- ščep soli
- poper


Priprava:
• Bučo narežemo na približno 7mm debele rezine. Povaljamo jih v mešanici moke, timijana in soli. Na srednji do visoki temperaturi segrejemo ponev za pečenje. Dodamo nekaj olja in bučo pečemo 4-5 minut, obrnemo, in pečemo še 3-4 minute. 
• Ocvrto bučo iz ponve prestavimo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo.
• Medtem, ko se buča peče, nasekljamo čebulo. V vročo ponev kanemo dve žlici olja in med čebulo med mešanjem pražimo, da postekleni. Tedaj dodamo na lističe narezane gobe in pražimo nekaj minut, da izgubijo večino vode. Vmes redno pomešamo.
• H gobam dodamo sesekljan peteršilj. 
• V 0.3 dcl vroče vode raztopimo jušno kocko. Vmešamo koruzni škrob.  Skupaj s sojino smetano prelijemo čez gobe. Ogenj zmanjšamo na minimum in pokrito kuhamo še 2-3 minute.
• Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca. 
  Postrežemo takoj, ko so testenine in omaka nared. Na krožnik dodamo še pečeno bučo, ki jo po želji narahlo potresemo s sveže mletim poprom.


Wednesday, February 17, 2016

Zelenjavna juha s proseno kašo


Potrebujemo:
- 1 gomolj repe, švedske repe, ali 1 večjo kolerabo
- 4 korenčke
- 2 korena pastinaka
- 120 g prosene kaše
- 180 g luščene rdeče leče
- 2 vejici zelene
- šopek peteršilja
- 2 stroka česna
- 2 žlici paradižnikove mezge
- sol
- 1/2 čajne žličke popra v zrnu

Priprava:
• Repo, korenje in pastinak očistimo in narežemo na koščke.  Česen olupimo. Vse skupaj stresemo v lonec in prelijemo z vodo (ta naj sega 2-3 prste nad zelenjavo). Dodamo 1/2 čajne žličke soli in poper.
• Ko juha zavre, dodamo lečo, paradižnikovo mezgo, na grobo nasekljano zeleno, in del nasekljanega peteršilja (preostali peteršilj dodamo šele, ko je juha že kuhana).
• Na nizkem ognju kuhamo približno 5 minut, dodamo proseno kašo, in kuhamo še 15 minut.
• Pred serviranjem vmešamo še preostali peteršilj. 

Wednesday, February 10, 2016

Čokoladna chia z bananino kremo


Za 3-4 kozarčke potrebujemo:
- 50 g chia semen
- 30 g kakava v prahu
- 60 g agavinega sirupa
- 250 ml mleka iz indijskih oreščkov, lešnikov ali mandljev*
- 4 zrele banane
- suhe cvetne lističe za okras (na primer začimba Flower Power znamke Sonnentor)

* Lahko uporabimo tudi drugo vrsto rastlinskega mleka. Če je sladko, nekoliko zmanjšamo delež agavinega sirupa.

Priprava:
• Uporabimo dobro zrele banane. Olupimo jih, nalomimo na kose, in jih v primerni posodi postavimo v zamorzovalnik (to lahko storimo že nekaj dni prej).
 V manjši posodi ali vrču za mešanje premešamo chia semena in kakavov prah. Prelijemo z agavinim sirupom in rastlinskim mlekom in z žlico dobro premešamo. Pokrijemo in za vsaj dve uri postavimo v hladilnik. Medtem, ko mešanica počiva, jo enkrat ali dvakrat premešamo.
 Zamrznjene banane stresemo v sekljalnik in zmeljemo v gladko kremo, ki jo nato porazdelimo v kozarčke.
 Preko bananine kreme naložimo čokoladno chio. Povrhu potresemo začimbo iz sušenih cvetnih lističev.
 Sladico postrežemo takoj.


Wednesday, February 3, 2016

Polnjena buča



Potrebujemo:
- 1 večjo masleno bučo
(uporabimo lahko tudi drugo vrsto buče, ali celo veliko zucchini bučko)
- 200 g kuhanega fižola
- 50 g suhih sojinih koščkov
- 50 g drobtin
- 2 dcl vode
- 1 zelenjavno jušno kocko
- 2 korenčka
- 1 čebulo
- 3 ali 4 kose sušenega paradižnika
- 2 stebelci listnate zélene
- nekaj vejic peteršilja
- 1 čajno žličko timijana in/ali origana
- 4 zvrhane žlice kosmičev jedilnega kvasa
- 2 žlici oljčnega olja


Priprava:
• V 2dcl vroče vode raztopimo jušno kocko. Vmešamo sojine koščke in pustimo, da se napijejo.
• Bučo operemo in vzdolžno prepolovimo. Odstranimo mehko sredico in semena.
• Z žlico izdolbemo nekaj mesa buče, da povečamo prostornino. Stene naj ostanejo debele vsaj dober centimeter. Izdolbeno meso nasekljamo.
• Zéleno, čebulo, peteršilj, sušen paradižnik in korenček nasekljamo in stresemo v večjo posodo. Dodamo meso buče in vse ostale sestavine razen olja, in dobro premešamo.
• Z dobljeno maso napolnimo obe polovici buče. Med polnjenjem z žlico rahlo pritiskamo, da v masi ni zraka. 
• Polnjeno bučo pokapamo z oljčnim oljem in postavimo v pečico, segreto na 180ºC.
• Pečemo 45-50 minut oziroma tako dolgo, da so stene buče mehke, polnilo pa rjavo zapečeno.