Wednesday, January 27, 2016

Pečeni ohrovtovi zavitki s kvinojo


Potrebujemo:
- 6 večjih ohrovtovih listov
- 1/2 čebule
- 1 strok česna
- 5 rezin dimljenega tofuja
- 1 korenček
- 1/2 manjše bučke
- 1/2 skodelice kvinoje
- 2 žlici sončničnih semen
- 2 žlici sončničnega ali oljčnega olja
- 1/2 čajne žličke mlete sladke paprike
- timijan in/ali peteršilj po želji
- sol in poper

Priprava:
• Kvinojo skuhamo po navodilih proizvajalca (približno 15 minut).
• Ohrovtove liste operemo. Prečno zarežemo v trdi del stebla, da jih bomo kasneje lažje zvili. Nato jih za 1 minuto potopimo v vrelo vodo.
• Bučko in korenček naribamo, čebulo in česen nasekljamo, somčnična semena pa zmeljemo v sekljalniku. Tofu narežemo na koščke.
• Čebulo nasekljamo in popražimo na olju, da postekleni. Dodamo strt ali drobno nasekljan česen, tofu, bučko in korenček, dobro premešamo in pražimo še kakšno minutko.
• Praženo zelenjavo, sončnična semena, mleto papriko, nasekljan peteršilj in/ali timijan zmešamo s kuhano kvinojo. Masa za nadev je sedaj nared.
• Maso nadevamo na ohrovtove liste, ki jih potem zvijemo kot sarme. Zložimo jih na pekač in postavimo v pečico, segreto na 200ºC, in pečemo 20 minut.
• Ohrovtove zavitke ponudimo s pečenim krompirčkom in skledo zelene solate.

Wednesday, January 20, 2016

Pečena gomoljna zelenjava


Potrebujemo:
- 3 korene pastinaka
- 5 korenčkov
- 2 sladka krompirja
- 3 ali 4 srednje velike krompirje
- 2 manjši čebuli
- oljčno olje
- vejico rožmarina
- 2 vejici timijana
- sol


Priprava:
• Zelenjavo očistimo. Korenje in pastinak vzdolžno prerežemo. Krompir in sladki krompir narežemo na podolgovate kose. Čebulo narežemo na četrtine.
• Zelenjavo pokapamo z oljčnim oljem, dodamo timijan in rožmarin, posolimo in dobro premešamo. Nato stresemo v pekač. Zelenjava naj bo v pekaču le v eni plasti - če je potrebno, raje uporabimo dva pekača.
• Pekač postavimo v pečico, segreto na 200ºC, in pečemo 40-45 minut oziroma tako dolgo, da je zelenjava rjavo zapečena.


Pečena zelenjava je primerna kot samostojna jed, lahko pa tudi kot priloga. Po želji lahko dodamo tudi gomolj ali dva rdeče pese.

Wednesday, January 13, 2016

Makaroni z omako iz krompirja in indijskih oreščkov


Za 2 osebi potrebujemo:
- 200 g makaronov
- 2 srednje velika krompirja
- 1 korenček
- 1/4 srednje velike čebule
- 1 čajno žličko česna v prahu
- 1/2 skodelice indijskih oreščkov
- sol
- ščepec mlete sladke paprike

Priprava:
• Makarone skuhamo v slanem kropu po navodilih proizvajalca.
• Krompir olupimo in narežemo na drobne koščke, stresemo v vrelo vodo in kuhamo na majhnem ognju. Po treh minutah kuhanja sosamo še na koščke narezan korenček in čebulo. Kuhamo toliko časa, da je krompir kuhan.
• Kuhano zelenjavo stresemo v blender. Dodamo indijske oreščke, česen, ter solimo po okusu. Dodamo nekaj vode, v kateri smo kuhali zelenjavo, in zmeljemo v gladko maso. Vodo dodajamo postopoma, da dobimo bolj ali manj gosto omako, kakor nam je ljubše.
• Makarone prelijemo z omako in potresemo z mleto sladko papriko.

Wednesday, January 6, 2016

Zavitek z bučkami in pastinakom


Potrebujemo:
- zavitek veganskega listnatega testa
- 2 ali 3 bučke
- 2 srednje velika korena pastinaka
- 200 g kuhanega fižola
- 3 žlice drobtin
- majhen šopek peteršilja
- 2 stroka česna
- 2 žlici oljčnega olja
- sol in poper
in še ščepec zelišč, ki so nam po volji (origano, timijan, pehtran, provansalska zelišča…)


Priprava:
• Bučke in pastinak operemo in naribamo v večjo posodo. Dodamo fižol, strt česen, nasekljan peteršilj, drobtine, olje, ter po želji še poljubna zelišča. Dobro premešamo. Začinimo z malo sveže mletega popra in solimo po okusu.
• Listnato testo razgrnemo, napolnimo z zelenjavno maso in zvijemo.
• Zavitek (en velik ali dva manjša) položimo v pekač, obložen s papirjem za peko, in postavimo v pečico, segreto na 180ºC.
• Pečemo 45 minut oziroma tako dolgo, da je testo zlatorjavo zapečeno. Če testo prehitro rjavi, lahko zavitek na polovici pečenja pokrijemo z aluminijasto folijo, ki jo snamemo 5 minut pred koncem pečenja.
• Zavitek tekne še vroč, prav tako dober bo pa tudi še čez dan ali dva.