Wednesday, February 18, 2015

Pečena polenta z zelenjavo in sušenim paradižnikom


Potrebujemo:
- 150 g polente
- 1 manjši ali srednje velik jajčevec
- 2 majhni ali eno veliko bučko
- 1 čebulo
- šop listnatega ohrovta
- 1 rumeno ali rdečo papriko
- 4 ali 5 sušenih paradižnikov
- 4 dcl paradižnikove omake
- oljčno olje
- origano
- sol in poper


Priprava:
• 150 g polente vmešamo v 11dcl vrele vode in na nizkem ognju kuhamo 30 minut. Vmes večkrat pomešamo. Potem odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi in strdi.
• Sušen paradižnik drobno nasekljamo in prelijemo z nekaj žlicami tople vode, da se napije. Če uporabimo sušen paradižnik, vložen v olju, potem namakanje ni potrebno.
• Jajčevec narežemo na kocke. Segrejemo večjo ponev in jajčevec narahlo popečemo na oljčnem olju. Nato ga predevamo v skodelico in začasno postavimo na stran.
• Nato v isti ponvi na kančku olja popečemo na kocke narezano bučko in papriko. Ko se zelenjava vidno zapeče, jo stresemo iz ponve in postavimo na stran.
• V isti ponvi na kančku olja popražimo nasekljano čebulo. Po minutki ali dveh dodamo narezane liste ohrovta. Ko ohrovt nekoliko upade, je čas, da jajčevec, bučko in papriko vrnemo v ponev.  Dodamo sušen paradižnik in paradižnikovo omako, origano, nato solimo po okusu. Dobro premešamo, nato pa nekaj minut dušimo na majhnem ognju.
• Ko se polenta, ki smo jo prej skuhali, ohladi, jo zvrnemo iz lonca in narežemo na poljubno velike rezine. Nato jih popečemo v ponvi. Ko kos polente položimo v ponev, se bo prilepil na dno ponve. Potrpežljivo ga pustimo na miru nekaj minut, da se sam odlepi od ponve in zdrsi po njej, če jo potresemo.
• Polento z zelenjavo postrežemo še vročo. Po okusu potresemo s sveže mletim poprom.

Wednesday, February 11, 2015

Marmorni kolač


Potrebujemo:
- 4 skodelice rastlinskega mleka (riževo, sojino, ovseno…)
- 2 žlici jabolčnega kisa 
- 2 skodelici sladkorja 
- 1 skodelico sončničnega olja  
- 4 skodelice moke
- 1 čajno žličko vanilije v prahu ali vanilijevega ekstrakta
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 2 čajni žlički sode bikarbone
- 1 čajno žličko soli
- 1/2 skodelice kakava v prahu

Priprava:
• Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek, sodo bikarbono in sol.
• V drugi posodi zmešamo rastlinsko mleko in kis. Nato dodamo olje, sladkor in vanilijo. Dobro premešamo.
• Sedaj tekoče sestavine dodamo k moki in z mešalnikom zmešamo v gladko maso.
• Pekač premažemo z oljem in vanj zlijemo 2/3 mase. V preostalo maso najprej vmešamo kakav, in jo šele nato izlijemo v pekač, na vrh svetle mase. Z jedilnim nožem vsebino pekača narahlo premešamo, zarišemo po masi, da dobimo marmorni izgled. 
• Pečemo na 180ºC 45-50 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v kolač in izvlečemo, čist. Nato pečico ugasnemo in kolač pustimo v njej, dokler se ne ohladi. 

Wednesday, February 4, 2015

Kremne kokosove rezine


Potrebujemo:
- 400 g svilnatega tofuja
- 200 g kokosovega mleka
- 70 g sladkorja
- 2 žlici kokosove maščobe
- 200 g navadnih veganskih (čajnih) piškotov** 
- 50 do 70 g kokosove moke 
- pest suhih goji jagod za okras

*Če je mogoče, uporabimo sveže stisnjeno kokosovo meso. V nekaterih specializiranih trgovinah ga lahko najdemo v hladilniku; ker gre za svež izdelek, ima kratek rok trajanja. Če uporabimo konzervirano kokosovo mleko, bomo morda potrebovali malo manj kokosove maščobe in malo manj sladkorja.
** Če piškote spečemo sami, poskrbimo, da so niso predebeli.

Priprava:
• Vse sestavine razen piškotov in kokosove moke stresemo v mešalnik in zmeljemo v gladko kremo.
• Manjši pekač ali plastično posodo pravokotne oblike obložimo s folijo za živila. Nato v pekač )ali posodo) nalijmo nekaj kreme - toliko, da prekrije dno. Sledi plast piškotov, pa spet malo kreme. Ponavljamo, da dobimo 5 ali 6 plasti piškotov in prav toliko plasti kreme. Zaključimo s plastjo piškotov.
• Posodo postavimo v hladilnik, kjer naj sladica počiva nekaj ur ali čez noč.
• Ohlajeno sladico previdno prekucnemo na ravno površino in razrežemo na kocke.
• Kocke posujemo s kokosovo moko, dako da so po vrhu in ob straneh popolnoma prekrite s kokosom (ob straneh si pomagamo z nožem ali spatulo) Pred serviranjem okrasimo z goji jagodami.