Wednesday, December 17, 2014

Sladka polenta z rozinami


Za dve skodelici potrebujemo:
- 400 ml rastlinskega mleka (na primer ovsenega)
- 60 g polente
- pest rozin
- paličico cimeta
- 2 ali 3 čajne žličke agavinega sirupa

Priprava:
• Rastlinsko mleko in cimet v kozici počasi segrevamo do vretja. Nato cimet odstranimo, dodamo pa polento. Mešamo kakšno minuto ali dve, da se zmes zgosti. Nato vmešamo še rozine.
• Na najnižji temperaturi pokrito kuhamo 25-30 minut.
• Ko je jed kuhana, jo naložimo v skodelice. Po želji počakamo, da se ohladi, lahko pa postrežemo tudi vročo.
• Pred serviranjem polento prelijemo z žličko (ali dvema) agavinega sirupa.

Wednesday, December 10, 2014

Zimska solata z orehi


Potrebujemo (po osebi):
- 200 g (za polno pest debel šop) listnatega ohrovta
- 1 manjšo ali pol večje rdeče pese
- jedrca treh orehov
- 1 čajno žličko oljčnega olja
- krhelj limone
- ščepec soli

Priprava:
• Listnatemu ohrovtu (uporabimo katero koli sorto) odstranimo trda stebla, nato liste narežemo ali natrgamo na manjše kose. Nato ohrovt na pari kuhamo (pokrit) približno 15 minut, da oveni, a je še čvrst. (Alternativno ga dušimo v majhni količini vode).
• Ko je ohrovt kuhan, ga na hitro splahnemo s hladno vodo in odcedimo.
• Rdečo peso olupimo, narežemo na lističe, te pa na paličice.
• Rdečo peso in listnati ohrovt prelijemo z žličko oljčnega olja in dobro premešamo. Po želji posolimo s ščepcem soli.
• Orehova jedrca nalomino na manjše kose in jih vmešamo v solato.
• Postrežemo še mlačno, ali pa hladno. Tik pred serviranjem pokapamo s sokom limone.

Wednesday, December 3, 2014

Mandljevo mleko


Potrebujemo:
- skodelico mandljev, ki smo jih namakali vsaj 8 ur,
- štiri skodelice čiste vode,
- štiri v vodi namočene datlje,
- po želji pol žličke vanilijevega ekstrakta ali cimeta,
- po želji javorjev ali agavin sirup.


Priprava:

Namočene mandlje in vodo damo v močan mešalnik ter mešamo pri najvišji hitrosti. Med mešanjem dodamo še ostale sestavine, nato precedimo skozi gosto tkanino ali gosto cedilo in mleko je pripravljeno. 

Pulpo, ki nam ostane, pa lahko porabimo za slana ali sladka peciva.

Ker je mandljevo mleko zelo nevtralnega okusa, nam lahko pride prav tudi pri pripravi različnih sladkih ali slanih jedi.

Na podoben način lahko sami naredimo tudi druge vrste mleka iz oreškov, na primer lešnikovo ali mleko iz indijskih oreščkov.