Wednesday, August 27, 2014

Testenine z bučnimi rezanci in pinjolami



Potrebujemo (po osebi):
- 100-125 g testenin po izbiri
- 1/4 manjše buče (primerne so vse vrste jedilnih buč z oranžnim mesom)
- strok česna
- 1 žlico oljčnega olja
- 1 žlico pinjol 
- 1/2 čajne žličke mlete sladke paprike
- nekaj vejic bazilike
- sol in poper

Priprava:
• Testenine stresemo v slan krop in skuhamo po navodilih proizvajalca ter odcedimo.
• Bučo narežemo na največ pol centimetra debele rezine, ki jih potem razrežemo na trakce. 
• V segreto ponev kanemo olje, nanj pa stresemo stisnjen (ali drobno nasekljan) česen in mleto papriko. Pražimo minutko ali dve, mešamo in pazimo, da se ne prižge. Nato v ponev stresemo bučne trakove in med mešanjem pražimo tako dolgo, da se buča omehča, a je še vedno čvrsta: takoj, ko se bučni trakec nekoliko povesi, ko ga dvignemo iz ponve, je pečenja dovolj. 
• Bučne trakce posolimo in popopramo po okusu, nato jih primešamo k testeninam.
• V ponev sedaj stresemo pinjole in jih na hitro popečemo, da rahlo porjavijo (dovolj je že minutka).
• S stebel osmukamo liste bazilike in jih vmešamo v testenine tik pred serviranjem (mi smo tokrat posegli po grški baziliki, seveda lahko uporabimo tudi običajno baziliko).  Potesemo s pinjolami.

Wednesday, August 20, 2014

Zelenjava z zelenim curryjem


Za 2-3 osebe potrebujemo:
- eno čebulo
- dva stroka česna
- 1 žlico zelene curry paste (ali dve, za bolj pikantno jed)
- 3 dcl jušne osnove ali 3 dcl vode in 1 vegansko jušno kocko
- 1 pločevinko (400 ml) kokosovega mleka
- 1 skodelico (ali pločevinko) kuhane čičerike (lahko uporabimo tudi lečo)
- razno zelenjavo: papriko, cvetačo, zelje, bučke…
- sol in poper
- nekaj vejic svežega koriandra 
- žlico rastlinskega olja ali kokosove maščobe
- dva limetina lista

Priprava:
• Na rastlinskem olju ali kokosovi maščobi popražimo sesekljano čebulo, da postekleni, nato dodamo še sesekljan česen. Pražimo minuto ali dve, nato pa dodamo curryjevo pasto. Mešamo, da nastane homogena zmes. 
• Dodamo na večje kose narezano zelenjavo (razen bučk) in čičeriko ter zalijemo z jušno osnovo in kokosovim mlekom. Dodamo še limetina lista ter počakamo, da curry zavre. Nato ogenj zmanjšamo ter kuhamo pokrito še približno 20 minut. Pet minut pred koncem dodamo še na kose narezane bučke. 
• Na koncu jed solimo in popramo po okusu ter potresemo z nasekljanim koriandrom. 
• Postrežemo s kuhanim rižem. 

Wednesday, August 13, 2014

Testenine z bučkami in peteršiljem



Za dve osebi potrebujemo:
- 1 večjo bučko
- 125 g testenin (peresniki, svederčki ali polžki)
- 4 stroke česna
- žlica nasekljanih kaper
- 0,5 dcl belega vina (ni nujno)
- šopek peteršilja
- oljčno olje
- sol
- poper


Priprava:
• Bučko narežemo na podolgovate koščke ali pa jo kar naribamo na grobi del strgalnika. 
• Na večji ponvi z debelim dnom počasi pražimo stisnjene ali drobno sesekljane stroke česna. Medtem pristavimo vodo za testenine. Ko je česen zadišal, povečamo ogenj in dodamo narezano bučko in kapre. Posolimo in odkrito pražimo dokler se kuhajo testenine, torej okoli 10 minut. 
• Ko povre tekočina, ki so jo oddale bučke, jih zalijemo s pol decilitra belega vina in pustimo, da povre. Kakšnih 5 minut predno se skuhajo testenine, dodamo še nasekljan peteršilj in dobro premešamo. 
• Omako vmešamo v skuhanime testeninami. Postrežemo popoprano in pokapano z olivnim oljem.

Wednesday, August 6, 2014

Pečeni jurčki


Za dve osebi potrebujemo:
- en svež večji jurček ali dva manjša (lahko tudi več)
- manjši šopek peteršilja
- oljčno olje
- sol in poper


Bolj preprosto predjed je težko najti.

Priprava:

•   Jurčke  narežemo na enakomerne rezine, debele okoli pol centimetra. Ponev z debelim dnom dobro segrejemo (če uporabljamo tanjšo ponev z neoprijemljivo prevleko, je ne segrevamo), dodamo žlico oljčnega olja in v ponev zložimo rezine jurčka. 
•   Medtem, ko se jurčki pražijo, drobno nasekljamo peteršilj. 
• Jurčke v ponvi posolimo in po kakšnih treh minutah, oziroma, ko bodo postali lepe rjave barve, obrnemo in pečemo enako dolgo še na drugi strani.
• Na krožnik potresemo peteršilj, nanj položimo pečene rezine jurčka in pokapamo z oljčnim oljem ter potresemo s sveže mletim poprom.