Saturday, June 28, 2014

Čili "non carne" z zelenjavo



Za dobra dva litra čilija potrebujemo:
- 250-300 g sejtanovega drobljenca (ali enakovredno količino suhega sojinega drobljenca)
- 2 korenčka
-1 veliko rdečo ali rumeno papriko
- 2 bučki
- 4 stebla zelene
- 800 g kuhanega paradinižnika (pasiranega ali v koščkh)
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 400 g kuhanega fižola (najprimernejša sta rdeč ali črn)
- 1 in pol veganske jušne kocke
- 2 žlici sončničnega ali oljčnega olja
- 1 veliko čebulo
- 4 stroke česna
- 1 ali 2 feferona
- 1 žlico mlete kumine
- 1 žlico mlete sladke paprike

Priprava:
• V segret lonec kanemo olje in nanj stresemo nasekljano čebulo in strt česen. Med mešanjem na srednje visoki temperturi pražimo 2 minuti.
• Dodamo na drobno narezan feferon in pražimo še dve minuti.
• Dodamo kumino in sladko papriko in dobro premešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo.
• Temperaturo zvišamo za 1 stopnjo in dodamo sejtanov drobljenec. Med mešanjem pražimo tako dolgo, da se drobljenec nekoliko zapeče. Če uporabimo suh sojin drobljenec, ga najprej namočimo v vreli jušni osnovi, nato iztisnemo odvečno tekočino in šele nato dodamo v lonec.
• Naposled je čas za zelenjavo. Korenček in  bučke narežemo na koščke in stresemo v lonec. Prilijemo kuhan paradižnik in jušno kocko, ki smo jo raztopili v 2dcl vroče vode. Dodamo še paradižnikovo mezgo, pokrijemo in pustimo, da na nizki temperaturi vre 15 minut.
• Sedaj dodamo kuhan fižol ter na drobne koščke narezano papriko in zeleno. Kuhamo še 5-10 minut.
• Postrežemo z rižem.

Wednesday, June 25, 2014

Jabolčna juha z ovsenimi medaljončki


Za 4 krožnike juhe potrebujemo
- 1.5 do 2 kg jabolk (odvisno od tega, koliko je odpada; najprimernejša so bolj kiselkasta jabolka, dobra izbira je sorta bramley)
- 100 g ovsenih kosmičev (ali 50g kosmičev in 50 g zdroba oz. grobo mlete moke)
- 100 ml mandljevega ali lešnikovega mleka
- 2 žlici sladkorja
- 1 žlico kokosove maščobe
- 1/2 čajne žličke cimeta v prahu
- 1/2 čajne žličke nageljnovih žbic ali 2 zvezdasta janeža

Priprava:
• Ovsene kosmiče in ovseni zdrob dobro premešamo. Če uporabimo le kosmiče, jih polovico zmeljemo v sekljalniku. Primešamo cimet in sladkor ter prelijemo z mandljevim oziroma lešnikovim mlekom in pustimo stati dve uri, lahko tudi dlje.
• V ponvi stopimo kokosovo maščobo in jo prilijemo namočenemu ovsu ter dobro premešamo. Nato isto ponev uporabimo za pečenje medaljončkov.
• Z žlico zajamemo za oreh velik kupček ovsene mase in jo predenemo v ponev. Ponavljamo, da porabimo vso maso. Na srednje visoki temperaturi pečemo 3-4 minute, da se na spodnji strani kupčka oblikuje skorjica. Nato kupčke obrnemo in nekoliko pritisnemo ob dno ponve, da oblikujemo okrogle medaljončke. Pečemo še 3 minute. Medaljončki naj bodo na sredi še mehki.
• Jabolka olupimo in narežemo na koščke ter stresemo v lonec. Prelijemo z 1-2 dcl vode, dodamo nageljnove žbice ali zvezdasti janež in na nizki temperaturi dušimo 15 minut, da se jabolka zmehčajo. Nato odstranimo začimbe, jabolka pa s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko juho.
• Juho z medaljončki postrežemo toplo ali hladno. Prileže se kot poobedek, pa tudi za zajtrk.

Saturday, June 21, 2014

Testenine s pečeno zelenjavo


Za 2-3 osebe potrebujemo:
- 200-300 g testenin
- 1 srednje velik jajčevec
- 1 rumeno papriko
- 1 rdečo papriko
- 1 majhno čebulo
- 2-3 žlice pinjol
- 2 žlici oljčnega olja
- svežo baziliko

Priprava:
- Jajčevec narežemo na kocke. Posolimo in v pokriti skodelici pustimo stati 10-15 minut.
- Čebulo in papriko narežemo na tako velike kose kot jajčevec. Vso zelenjavo stresemo v večjo skledo, pokapamo z oljčnim oljem in dobro premešamo. Nato jo stresemo v vročo ponev. Pečemo na srednje visok do visoki temperaturi, vmes večkrat premešamo. 
- Testenine skuhamo po navodilih proizvajalca, jih odcedimo in zmešamo s pečeno zelenjavo, nazadnje primešamo še prgišče listov sveže bazilike.
- Pinjole popečemo na suhi ponvi, da zadišijo in se rahlo obarvajo (dovolj je že minutka) in jih potresemo po testeninah.

Wednesday, June 18, 2014

9 okusov ovsenih kosmičev




Za eno skodelico ovsene kaše potrebujemo:
- 50-60 g ovsenih kosmičev ali ovsenega zdroba (grobo mlete moke)
- 250-350 ml ovsenega, sojinega ali drugega rastlinskega mleka ali vode
- poljubni dodatek: sadje, oreške, cimet, rabarbaro, agavin sirup…

Priprava:

1. korak: izberemo prave kosmiče
• Ovseni kosmiči so različnih vrst - nekateri so bolj drugi manj zvaljani, nekateri so narezani, drugi ne. Različne vrste potrebujejo različno količino tekočine, pa tudi kremnost ovsene kaše je odvisna od kosmičev, ki jih uporabimo. Na voljo je tudi ovseni zdrob, ki je lahko bolj ali manj fino mlet. Glede na to, ali imamo raje bolj ali manj kremno ovseno kašo in bolj ali manj gladko teksturo lahko s kombiniranjem že v nekaj poskusih najdemo kombinacijo, ki je ravno pravšnja za naš osebni okus.
(Za recept brez glutena uporabimo ovsene kosmiče brez glutena - torej takšne, za katere proizvajalec zagotavlja, da med predelavo in pakiranjem niso prišli v stik sledmi glutena.)


2. korak: ovsena kaša
• Glede na vrsto ovsenih kosmičev, ovsenega zdroba oziroma kombinacije obeh je odvisno, koliko tekočine bo potrebno dodati. Če oves le namočimo, bo zadostovala 3 kratna količina tekočine (se pravi 1,5 dcl tekočine na 50 g kosmičev), če ovseno kašo skuhamo, pa 5-6 kratna količina.
• Če je le mogoče, oves namakamo nekaj ur ali čez noč. Prelijemo z dvakratno količino tekočine, pokrijemo in pustimo stati. Lahko uporabimo kar vodo.
• Namočenim kosmičem dolijemo nekaj rastlinskega mleka in jih počasi segrevamo do vrenja. Pogosto premešamo in postopoma dodajamo rastlinsko mleko. Zelo dobro se obnese ovseno mleko, pa tudi sojino, lešnikovo ali mandljevo. Kuhamo 5-8 minut (odvisno od kosmičev, ki smo jih uporabili).
• Kuhano ovseno kašo naložimo v skodelico in postrežemo še toplo.


3. korak: poljubni dodatki
(od sličice levo zgoraj do sličice desno spodaj)
Borovnice: ovseno kašo postrežemo s pestjo borovnic.
Rozine: ovsenim kosmičem že med namakanjem in kuho dodamo 1-2 žlici rozin.
Čežana iz rabarbare: ovseno kašo postrežemo z nekaj žlicami čežane iz rabarbare, ki jo pripravimo tako, da na koščke narezana stebla rabarbare 10-15 minut na nizki temperaturi dušimo na nekaj žlicah vode ali pomarančnega soka in sladkamo po okusu.
Arašidovo maslo: v kuhano kašo vmešamo 1-2 žlici arašidovega masla.
Marmelada: ovseno kašo postrežemo z žlico marmelade.
Praženi lešniki: prgišče lešnikov drobmo narežemo, na kratko popražimo na suhi ponvi in potresemo po ovseni kaši.
Cimet: ovseno kašo potresemo z mletim cimetom.
Agavin sirup: ovseno kašo postrežemo z žlico agavinega sirupa.
Jagode: ovseno kašo postrežemo s pestjo narezanih jagod.



Vse navedene okuse lahko tudi poljubno kombiniramo, seveda pa lahko posežemo tudi po drugih vrstah sadja in oreškov, ali pa kašo pojemo brez dodatkov.


Na našem blogu smo v preteklosti objavili že dva recepta za ovseno kašo brez dodatka rastlinskega mleka: kuhano kremno ovseno kašo z mletimi mandlji in super ovseno kašo brez kuhanja.

Saturday, June 14, 2014

Čičerikini polpeti


Za 10-12 polpetov potrebujemo:
- 300 g kuhane čičerike
- 100 g moke
- 100 g krušnih drobtin
- 4 žlice limoninega soka
- 1 žlico sončničnega ali oljčnega olja
- dodatno olje za pečenje
- 3 stroke česna
- 1 majhno čebulo
- šopek peteršilja
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 čajno žličko kumina* (mletega ali celega)

Priprava:
• Če uporabimo sekljalnik, vanj stresemo čičeriko, česen, na kose narezano čebulo, grobo narezan peteršilj in zmeljemo v enotno maso, ki pa naj ne bo čisto gladka.
• Če ne uporabimo sekljalnika, čičeriko zmečkamo ali sesekljamo z nožem, dodamo drobno sesekljano čebulo, strt česen in nasekljan peteršilj.
• Dodamo olje, limonin sok, sol in kumin in dobro premešamo.
• Nato dodamo moko in krušne drobtine ter mešamo, da nastane precej suha a lepljiva masa za polpete. Da se bo pustila lepše oblikovati, jo pokrijemo in za 1 do 2 uri postavimo v hladilnik.
• Z žlico zajamemo maso in jo oblikujemo v kroglo v velikosti žogice za golf. Kroglico nato sploščimo  v 10-15mm debel polpet.
• V segreto ponev kanemo nekaj olja, nato pa z lopatico v ponev predevamo polpete. Pečemo na srednje visokido visoki temperaturi 4-5 minut, nato polpete obrnemo in pečemo še 4-5 minut.
• Pečene polpete predevamo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo. Postrežemo še tople ali pa že hladne.

Nasvet: čičerikine polpete lahko tudi zamrznemo. V tem primeru jih takoj po oblikovanju povaljamo v moki ali krušnih drobtinah, da se v zamrzovalniku ne bodo sprijeli. 

* Kumin in kumina sta sorodni rastlini, vendar imata nekoliko različen okus. 

Wednesday, June 11, 2014

Domači jagodni puding


Za 3 skodelice pudinga potrebujemo:
- 400 g jagod
- 4 dcl sojinega mleka
- 4 žlice (ne zvrhane) koruznega škroba (35-40 g)
- 2 ali 3 žlice sladkorja
- 1 čajno žličko vanilijeve esence, paste ali prahu

Priprava:
• Odmerimo 4 žlice koruznega škroba in ga v manjši skodelici razmešamo v 4 žlicah sojinega mleka. 
• Preostalo sojino mleko segrevamo. Preden zavre, znižamo temperaturo, dodamo sladkor in raztopljen koruzni škrob. Ob tem mešamo z metlico, da preprečimo nastanek grudic. Pustimo, da počasi vre minuto ali dve in medtem večkrat pomešamo. 
• Nato puding odstavimo in ga pustimo stati približno 5 minut, da se nekoliko ohladi, vendar se še ni strdil.
• 3 ali 4 jagode damo na stran (za dekoracijo), ostale zmeljemo s paličnim mešalnikom in vmešamo v puding. Tega sedaj prelijemo v skodelice in pustimo stati, da se ohladi in zgosti. 

Saturday, June 7, 2014

Juha s krompirjem in rdečo peso


Za 3-4 skodelice juhe potrebujemo:
- 2 večja ali 3 srednje velike gomolje rdeče pese
- 2 večja ali 3 srednje velike krompirje
- 1 korenček
- 1 čebulo
- 2 dcl sojinega mleka
- 1 žlico olja (sončnično ali oljčno)
- nekaj vejic peteršilja
- 1 vegansko jušno kocko (ali 6 dcl jušne osnove)
- poper
- 4 žlice sojine smetane

Priprava:
• Čebulo nasekljamo in popražimo na olju. 
• Rdečo peso olupimo in narežemo na kocke ter stresemo k čebuli. Pečemo 2-3 minute in vmes večkrat premešamo.
• V lonec stresemo še olupljen in na majhne kocke narezan krompir ter korenček.
• Zalijemo s 6 dcl vode in dodamo jušno kocko. Vremo 15-20 minut oziroma tako dolgo, da je krompir kuhan.
•Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom, da postane gladka in kremasta. Dodamo malo sveže mletega popra (dva ali tri obrate mlinčka) in 2 dcl sojinega mleka, juho premešamo in ponovno zavremo.
• Juho serviramo z žlico sojine smetane in potreseno z nasekljanim peteršiljem.

Wednesday, June 4, 2014

Ameriške palačinke z jagodami in rabarbaro


Za 16 manjših ali 6 velikih palačink potrebujemo:
- 2 skodelici gladke moke
- 300 g jagod, narezanih na koščke 
- 3 stebla rabarbare, narezane na koščke 
- 2 skodelici sojinega ali drugega rastlinskega mleka
- 3 žlice sladkorja
- 3 žlice sončničnega olja
- 1,5 čajne žličke pecilnega praška
- ščep soli

Za rabarbarin preliv pa še
- 5 ali 6 stebel rabarbare
- sok (in pulpo) ene pomaranče
- sladkor po okusu

 Priprava:

• Rabarbari odstranimo morebitne poškodovane dele in jo olupimo, nato pa narežemo na koščke (6-7mm). Iz treh stebel dobimo za 1 skodelico koščkov, morda malenkost več. Jagode operemo in narežemo na enako velike koščke kot rabarbaro.
• Moko, pecilni prašek in sol dobro premešamo. 
• Dolijemo sojino mleko in olje ter dodamo sladkor in zmešamo v gladko maso. Nazadnje v maso primešamo še jagode in rabarbaro.
• Za peko lahko uporabimo veliko ponev za več manjših palačink hkrati, ali pa majhno ponev, v kateri pečemo samo eno večjo palačinko naenkrat. Če ponev nima neoprijemljive prevleke, uporabimo kanček olja.
• Ponev segrejemo na visoki temperaturi (naj bo tako vroča, da kapljica vode, ki jo kanemo na ponev, takoj zacvrči). Nato vanjo z zajemalko nalijemo maso. Ta je bolj gosta kot tista za tanke palačinke, in se ne bo preveč razlezla. Za majhno palačinko zadostuje tretjina zajemalke mase. 
• Palačinke pečemo 3 minute. Ko masa ni več tekoča, jih obrnemo in pečemo še 2-3 minute.
• Pečene palačinke serviramo z agavinim sirupom, lahko pa pripravimo rabarbarin preliv: na večje kose narezano rabarbaro dušimo v soku ene pomaranče približno 15 minut in sladkamo po okusu.